Η… αυθόρμητη αγκαλιά Ομπάμα σε επιζώντα της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα

Με έκδηλη τη συγκίνησή του για τους 70.000 νεκρούς, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο της Ειρήνης

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απέτισε σήμερα φόρο τιμής στα θύματα της πρώτης πυρηνικής επίθεσης στην ιστορία της ανθρωπότητας, κατά τη διάρκεια της ιστορικής του επίσκεψης στη Χιροσίμα.

Σε μία συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία – στην οποία όμως δεν ζήτησε συγνώμη για την ρίψη της ατομικής βόμβας στις 6 Αυγούστου του 1945 – ο Ομπάμα απηύθυνε έκκληση για "έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα".

"Πριν από 71 χρόνια, ο θάνατος έπεσε από τον ουρανό", δήλωσε ο Ομπάμα μπροστά από το μνημείο που είναι αφιερωμένο στα θύματα της ατομικής βόμβας. "Θυμόμαστε όλους τους αθώους που σκοτώθηκαν στο τόξο αυτού του τρομερού πολέμου. Έχουμε κοινή ευθύνη να κοιτάξουμε την Ιστορία κατάματα. Πρέπει να αναρωτηθούμε τι πρέπει να κάνουμε διαφορετικά για να μην επαναληφθούν τέτοια δεινά" είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. 

Με έκδηλη τη συγκίνησή του για τους 70.000 νεκρούς, ο Ομπάμα κατέθεσε στeφάνι στο Μνημείο της Ειρήνης και επισκέφθηκε ένα μουσείο όπου εκτίθενται φωτογραφίες θυμάτων που φέρουν βαριά εγκαύματα, τα κουρελιασμένα ρούχα που φορούσαν και αγάλματα που απεικονίζουν τα θύματα να λιώνουν εξαιτίας της ραδιενέργειας. 

Σε ένα... αυθόρμητο, ανθρώπινο στιγμιότυπο, o πρόεδρος των ΗΠΑ αγκάλιασε με συμπάθεια εναν ηλικιωμένο, ασπρομάλλη κύριο, επιζώντα της ατομικής βόμβας. 

Οι κυβερνήσεις της Ουάσινγκτον και του Τόκιο ελπίζουν ότι η επίσκεψη του Ομπάμα στη Χιροσίμα υπογραμμίζει μια νέα φάση συμφιλίωσης και ισχυρότερων δεσμών μεταξύ των πρώην εχθρών. 

Σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου είπαν ότι κύριος στόχος του Ομπάμα στη Χιροσίμα είναι να προβάλει το πρόγραμμά του για τον πυρηνικό αφοπλισμό, για το οποίο βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2009.