ΠΟΥ: Έκτακτη διάσκεψη για τον ιό Ζίκα την 1η Φεβρουαρίου

Έκτακτη σύσκεψη για την αντιμετώπιση του ιού Ζίκα που έχει εξαπλωθεί στην Λατινική Αμερική και κρούσματα εμφανίστηκαν και στην Ευρώπη, αποφάσισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. 

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο Ζίκα μπορεί να εξελιχθεί σε πανδημία, επηρεάζοντας μέχρι και 4 εκατομμύρια κατοίκους, ανάμεσά τους και 1.5 εκατ. στη Βραζιλία. Επίσης, υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι ευθύνεται για γενετικές ανωμαλίες, όπως η μικροκεφαλία. 

"Ο ιός εντοπίσθηκε τον περασμένο χρόνο στην αμερικανική ήπειρο, όπου εξαπλώνεται κατά εκρηκτικό τρόπο. Το επίπεδο συναγερμού είναι εξαιρετικά υψηλό", δήλωσε στη Γενεύη η διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν.

Ήδη η Γαλλία και ο Καναδάς έχουν αναφέρει περιπτώσεις ταξιδιωτών που μολύνθηκαν από τον ιό κατά την παραμονή τους σε πληγείσες περιοχές. Τρία άτομα στη Νέα Υόρκη, ανάμεσά τους και μία έγκυος, έχουν μολυνθεί σε ταξίδια τους στη νότια Αμερική.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα Εθνικά Αμερικανικά Ινστιτούτα Υγείας ανακοίνωσαν ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, ο ιός είναι πιθανόν να εξαπλωθεί κατά τους θερμούς μήνες του έτους κατά μήκος των ανατολικών και των δυτικών ακτών για να φθάσει στις μεσοδυτικές πολιτείες.

Πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού Ζίκα καταμετρήθηκαν στη Γερμανία μεταξύ του Οκτωβρίου του 2015 και του Ιανουαρίου του 2016. Κάτοικος της Δανίας βρέθηκε θετικός στον ιό ενώ κρούσματα επιβεβαιώθηκαν σε Βρετανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία και Ελβετία. 

Όλοι τους είχαν ταξιδέψει πρόσφατα σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. 

Ο ιός Ζίκα πήρε το όνομά του από ένα δάσος της Ουγκάντας όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1947. Όπως και άλλοι παρόμοιοι ιοί μεταδίδεται από τα τσιμπήματα των κουνουπιών Aedes aegypti και Aedes albopictus (κουνούπι-τίγρης). Η ασθένεια δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Δεν υπάρχει εμβόλιο για τη νόσο, ούτε θεραπεία, παρά μόνο συμπτωματική. Οι ασθενείς εμφανίζουν πυρετό, πονοκεφάλους, κόπωση και εξάνθημα. Έχουν καταγραφεί δύο είδη σοβαρών επιπλοκών, κυρίως σε έμβρυα που μπορεί να εμφανίσουν νευρολογικές διαταραχές ή δυσμορφίες.