Θύελλα αντιδράσεων για τον “ισλαμοφοβικό” Τραμπ, που όμως παραμένει φαβορί

Θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό των ΗΠΑ αλλά και στο εξωτερικό προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ  περί απαγόρευσης εισόδου όλων των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, ως προσωρινό μέτρο, εν καιρώ πολέμου. 

Ο Λευκός Οίκος εκτίμησε ότι ο ίδιος ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων "αποκλείστηκε″ με τις δηλώσεις του από την κούρσα για τον προεδρικό θώκο ενώ - στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών - πολιτικοί αντέδρασαν σφόδρα, με ανακοινώσεις του τύπου ότι οι δηλώσεις Τραμπ δείχνουν "ανισορροπία".

"Το πραγματικό ερώτημα για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι να αποφασίσει εάν θα επιτρέψει να συμπαρασυρθεί στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας μαζί με τον Ντόναλντ Τραμπ" επισήμανε ο Τζος Έρνεστ, εκπρόσωπος τύπου του Μπαράκ Ομπάμα,

Το αμερικανικό Πεντάγωνο προειδοποίησε ότι "η αντιμουσουλμανική ρητορική υπονομεύει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ" ενώ ο Ύπατος Αρμοστής Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δήλωσε ότι "η πρόταση του Τραμπ για απαγόρευση εισόδου σε μουσουλμάνους είναι, τραγικά ανεύθυνη". 

Τις ισλαμοφοβικές δηλώσεις του μεγιστάνα του real estate των ΗΠΑ καταδίκασαν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Μάλιστα, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι διαφωνεί απόλυτα με τις προτάσεις Τραμπ, τις οποίες αποκάλεσε "κακόβουλες, άχρηστες, με στόχο στο να σπείρουν την αταξία".  

Επιπλέον, περισσότεροι από 35.000 Βρετανοί έχουν υπογράψει κείμενο διαμαρτυρίας για την απαγόρευση εισόδου στη χώρα τους του Ντόναλντ Τραμπ.

Σφοδρές ήταν και οι αντιδράσεις μουσουλμανικών οργανώσεων σε όλο τον κόσμο. Χαρακτηριστικά, το Νταρ αλ Ίφτα, ανώτατο θρησκευτικό ίδρυμα της Αιγύπτου, έκανε λόγο για "εξτρεμιστικά και ρατσιστικά σχόλια" και μια "θεώρηση που είναι εχθρική προς το Ισλάμ και τους μουσουλμάνους,  η οποία θα πυροδοτήσει εντάσεις στους κόλπους της αμερικανικής κοινωνίας".

Σύμφωνα με ποικίλες εκτιμήσεις, περίπου 3 εκατομμύρια μουσουλμάνοι ζουν στις ΗΠΑ, αριθμός που αντιστοιχεί στο 1% του πληθυσμού της χώρας.

Ωστόσο, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ εξέδιδε την ανακοίνωση, μια νέα δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου CNN έδειχνε ότι ο μεγιστάνας καταλάμβανε την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων στην πολιτεία Αϊόβα, οι πολίτες της οποίας θα κληθούν πρώτοι στις κάλπες για τις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων, την 1η Φεβρουαρίου του 2016.