Ο μαύρος κύκνος: Η πρώτη Αφροαμερικανή πρίμα μπαλαρίνα στις ΗΠΑ

Για πρώτη φορά στην ιστορία του το American Ballet Theatre όρισε πρίμα μπαλαρίνα μια Αφροαμερικανή. Πρόκειται για την 32χρονη Μίστι Κόπλαντ που έκανε την πρώτη της εμφάνιση αυτό τον μήνα με την παράσταση "Η Λίμνη των Κύκνων" στη Νέα Υόρκη, έναν από τους πολυπόθητους ρόλους για μία μπαλαρίνα.

Τα τελευταία χρόνια, η Κόπλαντ έγινε γνωστή εκτός του χώρου του μπαλέτου: εμφανίστηκε σε διαφημιστικά και σε τηλεοπτικά σόου και έγραψε τα απομνημονεύματά της με τίτλο "Life in Motion: An Unlikely Ballerina", που έγιναν μπεστ σέλερ, ενώ η ζωή της έγινε αντικείμενο ενός ντοκιμαντέρ με τίτλο "A Ballerina's Tale" και η ίδια κόσμισε το εξώφυλλο του περιοδικού ΤΙΜΕ.

"Δεν είχαμε χορευτή του μπαλέτου που να έχει πάει τόσο κόντρα στη λαϊκή κουλτούρα από την εποχή του Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ", δήλωσε η Γουέντι Περόν συγγραφέας και πρώην εκδότρια του Dance Magazine.

Γεννημένη στο Κάνσας, η Κόπλαντ εντάχθηκε στο American Ballet Theatre το 2001 και από το 2007 εμφανίζεται σε ρόλους σόλο.

Τον Μάρτιο, η Κόπλαντ δήλωσε στο BBC ότι κατά την άποψή της είναι σημαντικό να γίνεται συζήτηση για το να είναι μία γυναίκα Αφροαμερικανή στον κόσμο των λευκών του αμερικανικού μπαλέτου.

"Είναι φοβερό να είσαι μαύρος κύκνος", είπε σχετικά με τον τωρινό ρόλο της.