Κλίβελαντ: Συμβιβασμός για την υπερβολική χρήση αστυνομικής βίας

Η πόλη Κλίβελαντ ήρθε σε συμβιβασμό με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για αυτό που το υπουργείο αποκάλεσε μια συνεχή συμπεριφορά αντισυνταγματικής αστυνόμευσης και υπερβολικής χρήσης βίας, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times χθες.

Οι Times είπαν ότι ήταν πιθανό να γίνει και σήμερα η επίσημη ανακοίνωση του συμβιβασμού, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες προς την υπόθεση.

Οι λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές, είπε η εφημερίδα, αλλά σε παρόμοιες διαπραγματεύσεις τα τελευταία χρόνια το υπουργείο έχει επιμείνει ώστε οι αρχές των πόλεων να επιτρέψουν αυτόνομους ελεγκτές να επιβλέψουν αλλαγές μέσα σε αστυνομικά τμήματα. Συνήθως οι συμβιβασμοί επικυρώνονται από δικαστικές αποφάσεις και ζητούν βελτιωμένη εκπαίδευση και αλλαγές στους κανονισμούς που αφορούν χρήση βίας.

Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας του υπουργείου που δόθηκε στη δημοσιότητα το Δεκέμβριο, η αστυνομία του Κλίβελαντ εξασκούσε συστηματικά υπερβολική χρήση βίας. Το υπουργείο έχει ανοίξει συνολικά πάνω από 20 έρευνες σε αστυνομικά τμήματα στις ΗΠΑ κατά την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα. Οι ομοσπονδιακές αρχές έχουν επίσης πει ότι θα ξεκινήσουν έρευνα στην αστυνομία της Βαλτιμόρης μετά το θάνατο του Φρέντι Γκρέι, ενός Αφροαμερικανού που πέθανε από τραυματισμό στα χέρια των αστυνομικών.