Είχαν επιχειρήσει να απελάσουν τον άστεγο που σκοτώθηκε από αστυνομικούς

Oι αμερικανικές αρχές είχαν επιχειρήσει να απελάσουν στο Καμερούν τον άστεγο άνδρα που πυροβόλησαν και σκότωσαν αστυνομικοί στο Λος Άντζελες, ωστόσο τον άφησαν ελεύθερο όταν οι αρχές του Καμερούν δεν ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα των αμερικανικών αρχών προκειμένου να του χορηγήσουν ταξιδιωτικά έγγραφα, ανέφερε σήμερα ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών μετανάστευσης.

Ο άνδρας αποφυλακίστηκε βάση μιας απόφασης που εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, με την οποία περιορίζεται ο χρόνος κατά τον οποίο μπορεί να εκτελεστεί η διαταγή απέλασης ενός προσώπου, δήλωσε η Βιρτζίνια Κις, μια εκπρόσωπος τύπου της αμερικανικής αρχής Μετανάστευσης και Τελωνείων.

Η ταυτότητα του άνδρα παραμένει ένα μυστήριο, αφότου οι γαλλικές αρχές αποκάλυψαν ότι έκλεψε τα στοιχεία ενός Γάλλου πολίτη, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Los Angeles Times.

Οι αρχές του Λος Άντζελες δεν έχουν προς το παρόν δώσει στη δημοσιότητα το ονοματεπώνυμο του άνδρα, τον οποίο αστυνομικοί σκότωσαν κατά τη διάρκεια μιας συμπλοκής που καταγράφηκε σε βίντεο. Σύμφωνα με την αστυνομία το θύμα προσπάθησε να αρπάξει το όπλο ενός αστυνομικού που βρισκόταν στη θήκη κατά τη διάρκεια ενός καβγά που ξέσπασε όταν οι αστυνομικοί επιχείρησαν να τον συλλάβουν καθώς θεωρούνταν ύποπτος για ληστεία.

Ο άνδρας είχε καταδικαστεί το 2000 για τη διάπραξη ένοπλης ληστείας εναντίον τράπεζας και άλλες κατηγορίες, ενώ το 2013 κι ενώ κρατείτο σε ομοσπονδιακή φυλακή εκδόθηκε η εντολή απέλασής του.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών μετανάστευσης αρχικά κατέθεσαν αίτημα για την έκδοση ενός ταξιδιωτικού εγγράφου από το γαλλικό προξενείο διότι ο άνδρας υποστήριζε ότι ήταν γαλλικής εθνικότητας, ωστόσο οι Γάλλοι αξιωματούχοι τους πληροφόρησαν ότι επρόκειτο για έναν πολίτη από το Καμερούν, διευκρίνισε η Κις.

“Συνεπώς, η αμερικανική υπηρεσία μετανάστευσης και τελωνείων (ICE) επικοινώνησε με αντιπροσώπους του Καμερούν”, είπε η ίδια, “ωστόσο οι αρχές του Καμερούν επανειλημμένα απέτυχαν να ανταποκριθούν στα αιτήματα έκδοσης ταξιδιωτικών εγγράφων”.