Ομπάμα: Δε μας είπε τίποτα καινούργιο ο Νετανιάχου…

Διόλου... εντυπωσιασμένος δεν έμεινε από την ομιλία του Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Κογκρέσο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που σχολίασε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν είπε τίποτα το νέο.

Ο Νετανιάχου, κατά τον Ομπάμα, “δε μας προσέφερε βιώσιμες εναλλακτικές” λύσεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι θα εγκρίνει μια συμφωνία μόνο στην περίπτωση που αυτή θα εξασφαλίζει πως το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

“Το γεγονός είναι ότι δεν έχουμε ακόμη μια συμφωνία” για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, υπενθύμισε ο Ομπάμα, αλλά “εάν την επιτύχουμε, αυτή θα είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία με το Ιράν ώστε να αποτραπεί η απόκτηση ενός πυρηνικού οπλοστασίου” από το Ιράν.

“Είναι σημαντικό να παραμείνουμε επικεντρωμένοι στο πρόβλημα. Το κεντρικό ερώτημα είναι: πώς μπορούμε να εμποδίσουμε (το Ιράν) να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο; Δεν εστιάζω στην πολιτικοποίηση (του ζητήματος), στο θέατρο»” πρόσθεσε ο Ομπάμα, αναφερόμενος με αιχμηρό τρόπο στην ομιλία του Νετανιάχου, την οποία όπως είπε δεν είδε, αλλά τη διάβασε απομαγνητοφωνημένη.

Στο μεταξύ, ο Ρεπουμπλικανός Μιτς Μακόνελ διεμήνυσε απόψε ότι η Γερουσία κινείται στην κατεύθυνση της συζήτησης επί ενός νομοσχεδίου το οποίο θα υποχρεώνει τον πρόεδρο Ομπάμα να υποβάλει την όποια συμφωνία με το Ιράν στο Κογκρέσο προς έγκριση.

Ο Λευκός Οίκος έχει ξεκαθαρίσει ότι ο Ομπάμα θα ασκήσει βέτο εάν εγκριθεί το νομοσχέδιο, εισηγητές του οποίου είναι ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, και ο Ρόμπερτ Μενέντες, Δημοκρατικός γερουσιαστής, μέλος της ίδιας επιτροπής.

Ο Μακόνελ πρόσθεσε ότι σκοπεύει να θέσει προς συζήτηση στο σώμα το σχέδιο νόμου αυτό την επόμενη εβδομάδα.