Αθώο τελικά 14χρονο αγόρι που εκτελέστηκε το 1944

Δικαστής από τη Νότια Καρολίνα ανέτρεψε την κατηγορία με την οποία ένα 14χρονο αγόρι οδηγήθηκε στην εκτέλεση πριν από 70 χρόνια, το 1940.

Το αγόρι, ο George Stinney, Αφροαμερικανός στην καταγωγή, είχε καταδικαστεί για το φόνο δυο κοριτσιών (λευκών) και είχε εκτελεστεί με συνοπτικές διαδικασίες.

Τότε ακόμη, ο τοπικός Τύπος είχε γράψει αλλεπάλληλα δημοσιεύματα υποστηρίζοντας πως ο ρατσισμός οδήγησε στην καταδίκη του George, παρά τη σαφή έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων.

Σήμερα, 70 χρόνια μετά, η δικαστής Carmen Mullen, απεφάνθη πως το αγόρι κακώς καταδικάστηκε και πως παραβιάστηκαν σφοδρά τα συνταγματικά του δικαιώματα.

Τα δυο κορίτσια, ηλικίας 7 και 11 ετών είχαν βρεθεί νεκρά. Είχαν ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου.

Σύμφωνα με κάποια μαρτυρία, τα κορίτσια είχαν μιλήσει στο George. Το αγόρι συνελήφθη με τη βία, ανακρίθηκε χωρίς την παρουσία δικηγόρου και εκτελέστηκε.

Παραμένει ο νεαρότερος σε ηλικία θανατοποινίτης που εκτελέστηκε στις ΗΠΑ τα τελευταία 100 χρόνια. Σύμφωνα με αναφορές του Τύπου της εποχής, το αγόρι ήταν τόσο μικρόσωμο που το έβαλαν να κάτσει πάνω σε βιβλία για να το εκτελέσουν στην ηλεκτρική καρέκλα γιατί δεν έφτανε το κεφάλι του.

Την υπόθεση επανέφερε στο προσκήνιο ένας Αφροαμερικανός δικηγόρος, ο George Frierson, με σκοπό να αποκαταστήσει το όνομα του νεαρού θανατοποινίτη.