Ο φόνος που έβαλε φωτιά στο Φέργκιουσον – Εκτός ελέγχου η κατάσταση

Ήταν 9 Αυγούστου του 2014 όταν ο 18χρονος Αφροαμερικανός, Μάικλ Μπράουν, έπεσε νεκρός από τα πυρά του αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον.

Ο φόνος του Μπράουν θεωρήθηκε έγκλημα ρατσιστικής βίας και κατάχρηση εξουσίας από τον αστυνομικού και προκάλεσε και τότε οργισμένες αντιδράσεις στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, όπου έγινε το περιστατικό αλλά και στις υπόλοιπες ΗΠΑ.

Κάτι που προκάλεσε ιδιαίτερα την οργή ήταν οι πληροφορίες ότι πριν δεχθεί τον πυροβολισμό, ο 18χρονος, είχε σηκώσει τα χέρια ψηλά για να δείξει πως ήταν άοπλος.

Βίντεο ντοκουμέντο από τον πυροβολισμό του Μπράουν

Ο 18χρονος είχε θεωρηθεί ύποπτος ληστείας.

Ο αστυνομικός, Ντ. Ουίλσον, τέθηκε σε διαθεσιμότητα και διατάχθηκε εξέταση.

Στις 24 Νοεμβρίου, οι ένορκοι της υπόθεσης απεφάνθησαν ότι ο Ουίλσον δεν είναι ένοχος και πως "έπραξε όπως πρόσταζε το καθήκον".

Η αθώωση ουσιαστικά του αστυνομικού προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων σε χιλιάδες Αμερικανούς πολίτες που θεώρησαν ότι πρόκειται για συγκάλυψη και ανοχή της ρατσιστικής επιθετικότητας για την οποία επανειλημμένα έχουν κατηγορηθεί οι Αμερικανοί αστυνομικοί.

Το Φέργκιουσον, το Σεντ Λούις και πολλές άλλες πόλεις των ΗΠΑ έχουν γίνει πεδίο μάχης.

Οργή, φωτιά, δακρυγόνα και εκατοντάδες σφαίρες είναι το σκηνικό σε πολλές αμερικανικές πόλεις αυτή την ώρα.

Η πολιτεία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αλλά η αστυνομία σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι κανένας από τους πυροβολισμούς δεν προήλθε από αστυνομικό όπλο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα συστήνει αυτοσυγκράτηση.

Οι γονείς του Μπράουν δήλωσαν απογοητευμένοι με την απόφαση αλλά κάλεσαν οι όποιες διαδηλώσεις γίνουν στη μνήμη του παιδιού τους να γίνουν "σε ειρηνικό κλίμα".  

 

ΔΕΙΤΕ LIVE THN ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ FERGUSON