Το Πανεπιστήμιο του Τέξας αγόρασε το αρχείο του Μάρκες

Το Πανεπιστήμιο του Τέξας, όπου ήδη βρίσκονται τα αρχεία του Τζέιμς Τζόις και του Έρνεστ Χέμινγουεϊ, απέκτησε το αρχείο του νομπελίστα συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ο οποίος πέθανε στις 17 Απριλίου 2014, σε ηλικία 87 ετών στο Μεξικό.

Το αρχείο περιλαμβάνει τα αυθεντικά χειρόγραφα του Γκαρσία Μάρκες για πάνω από μισόν αιώνα, 2.000 επιστολές, περιλαμβανομένων γραμμάτων από τον Κάρλος Φουέντες ή τον Γκρέιαμ Γκριν, φωτογραφίες, σημειωματάρια, τη γραφομηχανή του —μια Smith Corona— και τους υπολογιστές που χρησιμοποιούσε.

Το αρχείο του θεωρούμενου ως πατέρα του μαγικού ρεαλισμού θα στεγαστεί στο Κέντρο Χάρι Ράνσομ του Πανεπιστημίου του Τέξας, όπως ανέφερε το Κέντρο στο ιστολόγιό του, χωρίς όμως να αναφέρει το τίμημα της απόκτησης του αρχείου αυτού.

Όμως μέσα ενημέρωσης στην Κολομβία αμφισβήτησαν το γιατί η κληρονομιά του Γκαρσία Μάρκες έπρεπε να παραχωρηθεί στους «γκρίνγκος». 

Η υπουργός Πολιτισμού της Κολομβίας, η Μαριάνα Γκάρσες, δήλωσε ότι είναι «κρίμα» που η χώρα δεν θα κρατήσει τη συλλογή του πιο διάσημου γιου της, μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός RCN.

Αλλά ο Γκονσάλο Γκαρσία Μπάρσα, ο ένας από τους γιους του εκλιπόντα, είπε ότι η κυβέρνηση δεν του έκανε καμιά προσφορά ή πρόταση για το αρχείο του λογοτέχνη.

Ο Γκαρσία Μάρκες γεννήθηκε στην Αρακατάκα, μια πόλη στη βόρεια επαρχία Μαγκνταλένα της Κολομβίας, την 6η Μαρτίου του 1927. Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, αλλά έγινε διάσημος ως συγγραφέας βιβλίων όπως τα Εκατό Χρόνια Μοναξιά, Έρωτας στα Χρόνια της Χολέρας ή Ο στρατηγός μεσ' τον λαβύρινθό του.