Την παραίτηση του υπουργού Άμυνας ανακοίνωσε ο Μπαράκ Ομπάμα

Την παραίτηση του υπέβαλλε, κατόπιν σχετικού αιτήματος από τον Αμερικανό πρόεδρο, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ  - ο μοναδικός Ρεπουμπλικάνος στο υπουργείο Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας και της κυβέρνησης των Δημοκρατικών.  Σύμφωνα να ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο Ομπάμα ζήτησε από τον Χέιγκελ  να παραιτηθεί την περασμένη Παρασκευή, μετά από μια σειρά συνεδριάσεων κατά τη τελευταίες δύο εβδομάδες.

Σε μια τελετή στον Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποχαιρέτισαν θερμά τον Χέιγκελ. Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι ο Τσακ Χέιγκελ υπήρξε υποδειγματικός υπουργός Άμυνας, του έδινε ειλικρινείς συμβουλές και «μου τα έλεγε πάντα έξω από τα δόντια». Ο Χέιγκελ  θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να οριστεί ο διάδοχός του.

Οι αξιωματούχοι είπαν στην NYTimes ότι ο Ομπάμα αποφάσισε να απομακρύνει τον 68 υπουργό Άμυνας επειδή δεν έχει τις ειδικές "δεξιότητες" που απαιτούνται για να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη απειλή του Ισλαμικού Κράτους. 

Ένας Ρεπουμπλικάνος με στρατιωτική εμπειρία που ήταν δύσπιστος σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ, ο Χέιγκελ διορίστηκε υπουργός Άμυνας τον Φεβρουάριο του 2013 για να διαχειριστεί την τελική απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και να συρρικνώσει τον προϋπολογισμού του Πενταγώνου, σε μια εποχή που η οικονομία των ΗΠΑ κινδύνευε. 

Αλλά, "τα επόμενα δύο χρόνια θα απαιτήσουν ένα διαφορετικό είδος προσέγγισης" στα θέματα εθνικής ασφάλειας, δήλωσε κυβερνητική πηγή στην εφημερίδα.  Ωστόσο, επέμεινε ότι ο Χέιγκελ  δεν απολύθηκε, οι δύο άνδρες συμφώνησαν από κοινού ότι ήρθε η ώρα να φύγει και ότι ήδη έχουν γίνει συζητήσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο για το μέλλον του.

Οι βασικοί υποψήφιοι για να αντικαταστήσουν τον Χέιγκελ είναι η Μισέλ Φλορνόι, πρώην υφυπουργός Άμυνας, και ο Άστον Κάρτερ, επίσης πρώην υφυπουργός Άμυνας, τα ονόματα των οποίων έχουν αναφερθεί και στο παρελθόν για τη θέση αυτή. Ακόμη ένας πιθανός υποψήφιος είναι ο γερουσιαστής Τζακ Ριντ.

Πάντως ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ επεσήμανε ότι η αντικατάσταση του Χέιγκελ θα πρέπει να γίνει σε ένα ευρύτερο πλαίσιο επανεξέτασης της αμερικανικής στρατιωτικής στρατηγικής.