Πέθανε ο σκηνοθέτης Μάικ Νίκολς

Πέθανε σε ηλικία 83 ετών ο ηθοποιός, θεατράνθρωπος και σκηνοθέτης Μάικ Νίκολς.

Ο Νίκολς έγινε ευρύτερα γνωστός ως σκηνοθέτης του κινηματογράφου και γνώρισε πιένες με τις ταινίες "Ο Πρωτάρης" και "Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ".

Στην πρώτη ταινία, βραβεύτηκε εκείνος με Όσκαρ σκηνοθεσίας το 1967 και στη δεύτερη ανέδειξε την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, η οποία, με μια μοναδική ερμηνεία, πήρε με το σπαθί της κι εκείνη το χρυσό αγαλματάκι.

Η "Γνωριμία της Σάρκας" (Carnal Knowledge, 1971), "Εργαζόμενο Κορίτσι" (Working Girl, 1988), "Εξ Επαφής" (Closer, 2004), καθώς και η τηλεοπτική μίνι σειρά "Ο Θεός Ξέχασε τον Παράδεισο" (Angels in America, 2003) είναι από τις γνωστότερες επιτυχίες του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νίκολς ήταν και σκηνοθέτης θεάτρου και ανέβασε στο θέατρο Μπρόντγουεϊ για πρώτη φορά τις παραστάσεις "Ξυπόλητοι στο Πάρκο", "Λουβ", "Το Παράξενο Ζευγάρι", "Οι Ηλίθιοι" και "Σπάμαλοτ".

Ο Νίκολς ανήκει σε μια μικρή κατηγορία σκηνοθετών που έχουν βραβευτεί με Βραβείο Έμμυ, Γκράμι, Όσκαρ και Τόνι.

Άλλες του διακρίσεις περιλαμβάνουν το βραβείο του ιδρύματος Λίνκολν το 1999, το Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών το 2001, το βραβειο ιδρύματος Κένεντι το 2003, καθώς και το βραβείο συνολικής προσφοράς στην έβδομη τέχνη από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.