ΗΠΑ: Ενδιάμεσες εκλογές με μάχη για τη Γερουσία

Ενδιάμεσες εκλογές για την ανάδειξη του νέου Κογκρέσου των ΗΠΑ διεξάγονται σήμερα στην Αμερική και στις οποίες οι Ρεπουμπλικάνοι είναι τα φαβορί.  

Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν 36 Γερουσιαστές (από τις 100 έδρες της Γερουσίας) και 36 κυβερνήτες πολιτειών( από τους 50), σε μια αναμέτρηση που λαμβάνει χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την δημοκρατική διακυβέρνηση Ομπάμα.  

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι ρεπουμπλικανοί αναμένεται να ενισχύσουν την πλειοψηφία τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων και έχουν ισχυρές πιθανότητες να κατακτήσουν την πλειοψηφία και στη Γερουσία, την οποία οι Δημοκρατικοί διατηρούν από το 2006.   Αν τα προγνωστικά επιβεβαιωθούν, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων στο Κεντάκι, Μιτς Μακόνελ, θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γερουσίας.

Τα μάτια είναι στραμένα σε δέκα πολιτείες κλειδιά, επτά από τις οποίες είναι πολιτείες που έχασε ο Μπαράκ Ομπάμα το 2012. Αναλυτές εκτιμούν ότι η μάχη για τη Γερουσία - όπου , όπου οι Ρεπουμπλικάνοι χρειάζονται έξι έδρες για να αποκτήσουν το έλεγχ ο- θα κριθεί σε Βόρεια Καρολίνα, Άρκανσας, Κολαράντο, Τζόρτζια, Αϊόβα και Κάνσας.

Τουλάχιστον 19 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν ψηφίσει πριν από σήμερα, δι' αλληλογραφίας ή προσωπικά, στις περίπου τριάντα Πολιτείες που επιτρέπουν αυτή τη διαδικασία.