Συνετρίβη διαστημόπλοιο της Virgin – Νεκρός ο ένας πιλότος

Ένα επιβατικό διαστημόπλοιο που αναπτύχθηκε από τον Ρίτσαρντ Μπράνσον της Virgin Galactic, συνετρίβη κατά τη διάρκεια μιας δοκιμαστικής πτήσης στο Mojave Air and Space Port στην έρημο Μοχάβε, στην Καλιφόρνια.

Το “τουριστικό” διαστημόπλοιο SpaceShip Two έκανε την πρώτη δοκιμαστική μηχανοκίνητη πτήση του από τον Ιανουάριο.

Στο σκάφος επέβαιναν δύο πιλότοι. Οι αρχές τις Καλιφόρνια ανακοίνωσαν ότι ο ένας σκοτώθηκε και ο άλλος είναι σοβαρά τραυματισμένος. Νεκρός είναι ο συγκυβερνήτης του ιδιωτικού διαστημικού σκάφους, ενώ ο κυβερνήτης χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμα και σώθηκε κατά τη συντριβή του.

Τα τηλεοπτικά κανάλια έδειξαν εικόνες όπου διακρίνονται τα συντρίμμια του SpaceShip2 στην έρημο (φωτ).

Η εταιρεία του Βρετανού πολυεκατομμυριούχου ανέφερε νωρίτερα στον λογαριασμό της στο Twitter ότι παρουσιάστηκε μια "σοβαρή ανωμαλία" κατά τη δοκιμαστική πτήση. "Θα συνεργαστούμε στενά με τις αρμόδιες αρχές για να εξακριβώσουμε τα αίτια του ατυχήματος και να παράσχουμε ενημέρωση το συντομότερο δυνατόν", πρόσθεσε.

Το διαστημόπλοιο που συνετρίβη βασίζεται σε ένα πρωτότυπο, το SpaceShipOne, το οποίο πριν από 10 χρόνια κέρδισε 10.000.000 δολάρια από το βραβείο Ansari X, για την πρώτη ιδιωτική πρωτοβουλία να αναπτυχθεί επανδρωμένο διαστημόπλοιο.

Η Virgin Galactic σκοπό έχει να ξεκινήσει τον διαστημικό τουρισμό, να εγκαταστήσει δορυφόρους εκεί και να προσφέρει κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον υπηρεσίες διηπειρωτικών πτήσεων μεγάλων ταχυτήτων.

Ήδη έχουν πουληθεί 430 εισιτήρια για διαστημικά ταξίδια αξίας 146.000 ευρώ το ένα, με συνολικά έσοδα 63 εκατομμυρίων ευρώ.