ΗΠΑ: Κυρώσεις σε όποιον εμπορεύεται πετρέλαιο με τους τζιχαντιστές

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διεμήνυσε σήμερα ότι θα επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος οποιουδήποτε αγοράζει πετρέλαιο από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να μειώσει τα έσοδά τους από την παράνομη πώληση αργού, που όπως υπολογίζει η Ουάσινγκτον ανέρχονται σε 1 εκατ. δολάρια την ημέρα.

Ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ - αρμόδιος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας - Ντέιβιντ Κόεν, δήλωσε ότι το ΙΚ θα μπορούσε να απειλήσει τη χώρα του και τους συμμάχους της, εάν δεν το σταματήσουν.

Το ΙΚ εξασφαλίζει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια τον μήνα από έναν συνδυασμό παράνομων πωλήσεων πετρελαίου -το οποίο αντλεί από κοιτάσματα στις περιοχές που ελέγχει - τα χρήματα που εισπράττει ως λύτρα για την απελευθέρωση ομήρων, τους εκβιασμούς που κάνει και άλλες παράνομες δραστηριότητες. Έχει επίσης εξασφαλίσει την υποστήριξη πλούσιων χορηγών, επισήμανε ο Κόεν, που παρουσίασε την πιο συνεκτική στρατηγική της Ουάσινγκτον ως σήμερα για την αντιμετώπιση της οργάνωσης.

Ιδίως το πετρέλαιο αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές πηγές χρηματοδότησής του, διευκρίνισε ο Κόεν. Το ΙΚ δραστηριοποιείται στη μαύρη αγορά στη Συρία και στο Ιράκ, διυλίζει ένα μέρος του και πωλεί το αργό και τα διυλισμένα προϊόντα σε λαθρέμπορους που τα μεταφέρουν στην Τουρκία αλλά και τον κουρδικό θύλακα του Ιράκ.

Ο Κόεν υποστήριξε εξάλλου στην ομιλία του στο Κάρνεγκι πως η κυβέρνηση της Συρίας φέρεται πως έχει συμφωνήσει με το ΙΚ για την αγορά πετρελαίου, κάτι που έκρινε πως αποτελεί άλλη μια ένδειξη της «εξαχρείωσής» της.

«Οι μεσάζοντες, οι έμποροι, τα διυλιστήρια, οι εταιρείες μεταφορών, και όποιοι άλλοι παραλαμβάνουν πετρέλαιο από το ΙΚΙΛ πρέπει να γνωρίζουν ότι εργαζόμαστε εντατικά για να τους εντοπίσουμε και έχουμε διαθέσιμα εργαλεία για να τους αντιμετωπίσουμε», ανέφερε ο Κόεν.

Οι κυρώσεις των ΙΚ εμποδίζουν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις να αποκτούν πρόσβαση στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και συνήθως τις τηρούν οι τράπεζες σε όλο τον κόσμο, που διστάζουν να προχωρούν σε δοσοληψίες με εχθρούς των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Κόεν η Ουάσινγκτον θα επιδιώξει να εκμηδενίζει την χρηματοδότηση που εξασφαλίζει το ΙΚ από άλλες πηγές—μόνο φέτος υπολογίζεται ότι έχει συγκεντρώσει 20 εκατ. από τα λύτρα για την απελευθέρωση ομήρων.