ΗΠΑ-Έμπολα: 10 άνθρωποι σε καραντίνα – Σε κρίσιμη κατάσταση ο ασθενής

Σε ύψιστη επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ καθώς η υπόθεση με τον ασθενή με Έμπολα στο Ντάλας του Τέξας εξελίσσεται σε θρίλερ. Το Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο στο Ντάλας του Τέξας ανακοίνωσε σήμερα ότι η κατάσταση της υγείας του ασθενή Τόμας Ερικ Ντάνκαν από τη Λιβερία - του πρώτου ασθενή με Έμπολα στις ΗΠΑ- χαρακτηρίζεται πλέον κρίσιμη, από σοβαρή που ήταν μέχρι τώρα.

Δέκα άνθρωποι που θεωρείται ότι διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο εξ αιτίας της έκθεσης ή επαφής τους με τον ασθενή  έχουν τεθεί σε απομόνωση και βρίσκονται υπό στενή ιατρική παρακολούθηση, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές.

Οι άνθρωποι - αυτοί ο αριθμός των οποίων αντιστοιχεί στο 10% των συνολικά 100 προσώπων για τους οποίους εκφράζονται φόβοι ότι είχαν άμεση ή έμμεση επαφή με τον Ντάνκαν - συνεργάζονται με τις αρχές δημόσιας υγείας και έχουν θέσει εαυτούς σε καραντίνα, ανέφεραν οι αξιωματούχοι της πόλης του Ντάλας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου .

Μεταξύ αυτών των 10 ανθρώπων βρίσκονται και τέσσερις συγγενείς του ασθενούς που εξακολουθεί να νοσηλεύεται, όπως δήλωσαν οι τοπικοί αξιωματούχοι. 

Ο ασθενής, ο οποίος είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη Λιβερία, ανέπτυξε συμπτώματα αρκετές ημέρες αφότου επέστρεψε στο Τέξας των ΗΠΑ και εισήχθη σε μονάδα απομόνωσης στο νοσοκομείο του Ντάλλας Health Presbyterian. 

Την ίδια ώρα, ένας άλλος  ασθενής που παρουσιάζει συμπτώματα παρόμοια με αυτά που προκαλεί ο Έμπολα και ο οποίος είχε πρόσφατα ταξιδέψει στη Νιγηρία, εισήχθη την Παρασκευή σε νοσοκομείο της Ουάσινγκτον και νοσηλεύεται σε καραντίνα.  

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ως την 1η Οκτωβρίου, η επιδημία του ιού Έμπολα έχει προκαλέσει τον θάνατο 3.439 ανθρώπων σε σύνολο 7.478 κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί σε πέντε χώρες στη δυτική Αφρική (τη Σιέρα Λεόνε, τη Γουινέα, τη Λιβερία, τη Νιγηρία και τη Σενεγάλη) από το ξέσπασμά της στα τέλη Δεκεμβρίου του 2013.