Ομπάμα: Είναι προφανές ότι ρωσικές δυνάμεις δρουν στην Ουκρανία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν την Πέμπτη το βράδυ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, ότι η συμπεριφορά της Ρωσίας στην Ουκρανία “δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες”, ανακοίνωσε η καγκελαρία στο Βερολίνο.

“Υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την άφιξη νέων ρωσικών στρατευμάτων και ρωσικού στρατιωτικού υλικού στην ανατολική Ουκρανία”, ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι “η καγκελάριος και ο πρόεδρος συμφωνούν ότι μια τέτοια συμπεριφορά δεν μπορεί να παραμείνει χωρίς συνέπειες”.

Η Άνγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε επίσης προς τον πρόεδρο Ομπάμα ότι η ουκρανική κρίση θα βρεθεί στη ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες το προσεχές Σάββατο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της καγκελαρίας. Η καγκελάριος διαβεβαίωσε ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για μια "διπλωματική λύση" στη σύγκρουση, χωρίς να προσδιορίζει όμως το περίγραμμα, όπως είπε ο Ζάιμπερτ.

Από το Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι “είναι προφανές σε όλο τον κόσμο” ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στην Ουκρανία, αλλά απέκλεισε επίσης κάθε χρήση βίας “για την επίλυση του ουκρανικού ζητήματος”.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι ο Ουκρανός ομόλογός του, Πέτρο Ποροσένκο, θα ταξιδέψει το Σεπτέμβριο στην Ουάσινγκτον.

Ο Ομπάμα σημείωσε πάντως ότι η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, και ως εκ τούτου δεν υπάρχει περιθώριο αυτόματης άμυνας της συμμαχίας από πιθανή ρωσική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια.

Επίσης, ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε ότι θα επισκεφτεί προσωπικά την Εσθονία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, την επόμενη εβδομάδα, καθ' οδόν προς τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βρετανία, ώστε να επιβεβαιώσει την αμέριστη συμπαράσταση και δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών προς τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ.