Αμερικανοεβραίοι ζητούν από τον Ερντογάν πίσω τιμητικό βραβείο

Το 2004, το Αμερικανικό Εβραϊκό Συμβούλιο (AJCongress) που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, είχε βραβεύσει τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν για τον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας και τις προσπάθειές του για ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Σήμερα η οργάνωση των Αμερικανών Ισραηλιτών ζήτησαν από τον Ερντογάν να επιστρέψει το βραβείο που του είχε απονείμει πριν από μια δεκαετία, επειδή "έχει εξελιχθεί στον πιο αντιισραηλινό ηγέτη του κόσμου", με αφορμή σχόλια που έκανε ο Ερντογάν το περασμένο Σαββατοκύριακο, ότι το Ισραήλ "έχει ξεπεράσει σε βαρβαρότητα τον Χίτλερ" και τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα.

"Μία δεκαετία αφότου σας δώσαμε το βραβείο μας, γίνατε αδιαμφισβήτητα ο σφοδρότερος αντι-ισραηλινός ηγέτης του κόσμου — εκτοξεύετε επικίνδυνες ρητορείες για πολιτικό όφελος και υποκινείτε τον τουρκικό πληθυσμό σε βία εναντίον του εβραϊκού λαού", αναφέρει ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Τζακ Ρόζεν, σε ανοιχτή επιστολή του προς τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Η Τουρκία ήταν μέχρι σχετικά πρόσφατα ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ στην περιοχή και η Ουάσινγκτον την θεωρούσε αξιόπιστο μεσολαβητή στην ειρηνευτική διαδικασία για τη Μέση Ανατολή.

Τελευταία, πολλοί στην Τουρκία αισθάνονται οργή για τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας και η κυβέρνηση αναπτύσσει αντισημιτική ρητορική. Την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι μειώνει τη διπλωματική αποστολή του στην Τουρκία.