ΗΠΑ: Πράσινο φως για εκτέλεση στην Αριζόνα

To Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έδωσε το πράσινο φως προκειμένου η Πολιτεία της Αριζόνας να προχωρήσει στην εκτέλεση ενός άνδρα που έχει καταδικαστεί για φόνο, παρά το γεγονός ότι εκείνος κατήγγειλε τη μυστικότητα που περιβάλλει τη διαδικασία χορήγησης της θανατηφόρου ένεσης.

Ο Τζόζεφ Γουντ, που καταδικάστηκε σε θάνατο, καθώς κρίθηκε ένοχος για τους φόνους που διέπραξε το 1989 της πρώην φίλης του Ντέμπι Ντίετζ, ηλικίας 29 ετών, και του πατέρα της, Τζιν, 55 ετών, προσέφυγε ζητώντας την αναίρεση της καταδίκης του.

Ο Γουντ είχε διεξάγει έρευνες με στόχο να συλλέξει πληροφορίες για τη μέθοδο που χρησιμοποιούν οι αρχές στην Αριζόνα για να χορηγήσουν την θανατηφόρο ένεση, σχετικά με τα προσόντα του προσώπου που έχει επιφορτιστεί να κάνει την ένεση όπως και του κατασκευαστή του προϊόντος.

Η Οκλαχόμα έχει αναστείλει τις εκτελέσεις για μια περίοδο 6 μηνών, μετά την τρομακτική και απάνθρωπη θανάτωση του Κλέιτον Λόκετ στις 29 Απριλίου, ο οποίος πέθανε με σφοδρούς πόνους, 43 λεπτά μετά την ένεση με ένα καινούργιο θανατηφόρο κοκτέιλ φαρμάκων- η τυπική διαδικασία συνήθως διαρκεί μόνο 10 λεπτά.

Το 9ο Εφετείο της Αριζόνας είχε ματαιώσει την εκτέλεση και ζήτησε περισσότερες πληροφορίες για την χρήση υλικών που μπαίνουν στην θανατηφόρα ένεση από την πολιτεία της Αριζόνας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν προέβη σε κανένα σχόλιο για την απόφασή του να αγνοήσει την απόφαση του εφετείου και να απορρίψει το αίτημα του Γουντ να αναβάλει την εκτέλεσή του.

Οι Πολιτείες όπου επιβάλλεται η ποινή του θανάτου απευθύνονται όλο και περισσότερο σε βοηθούς φαρμακείων προκειμένου να κατασκευάσουν το θανατηφόρο κοκτέιλ, έπειτα από την άρνηση των Ευρωπαίων κατασκευαστών να τους προμηθεύσουν με στόχο την εκτέλεση κρατουμένων. Αυτοί οι βοηθοί φαρμακείου δεν έχουν λάβει έγκριση σε ομοσπονδιακό επίπεδο.