Πέθανε η διάσημη συγγραφέας και ποιήτρια Μάγια Αγγέλου

Απεβίωσε σήμερα στο σπίτι της στο Γουίνστον της Βόρειας Καρολίνας, σε ηλικία 86 ετών, η διάσημη και πολυβραβευμένη  αφροαμερικανίδα συγγραφέας, ηθοποιός, ποιήτρια και στέλεχος της Αμερικανικής Κίνησης για τα πολιτικά δικαιώματα, Μάγια Αγγέλου.      

Η συγγραφέας είχε εδώ και καιρό σοβαρά προβλήματα υγείας. Μάλιστα, πρόσφατα ακύρωσε την εμφάνισή της σε μια εκδήλωση όπου επρόκειτο να τιμηθεί στις 30 Μαΐου.   

H τελευταία συμβουλή της Μάγιας Αγγέλου στην ανθρωπότητα θα μπορούσε να είναι το τελευταίο της tweet, στις 23 Μαΐου: "Ακούστε τον εαυτό σας και, σε αυτή την ησυχία, μπορεί να ακούσετε τη φωνή του Θεού".  

 

Το 2000 τιμήθηκε με το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνών του αμερικανικού National Endowment for the Arts και τo 2011 ο πρόεδρος Ομπάμα της απένειμε το Presidential Medal of Freedom. Επίσης,  έχει κερδίσει βραβείο Γκράμι για τρία άλμπουμ στα οποία απαγγέλλει.

Αν και γεννήθηκε στο Σεντ Λουίς του Μισούρι, η Marguerite Ann Johnson καθιερώθηκε με το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Maya Angelou, επίθετο που κράτησε μετά τον γάμο της (το 1951) με τον 'Ελληνα Anastasios Angelos, πρώην ναυτικό με καλλιτεχνικές ανησυχίες.

"Οι άνθρωποι μπορεί να μη θυμούνται τι έκανες ή τι τους είπες, αλλά πάντα θα θυμούνται πώς τους έκανες να αισθανθούν" είναι ένα από τα διάσημα γνωμικά της.  

Στο άκουσμα του θανάτου της, η συγγραφέας του Χάρι Πότερ, JK Rowling, έγραψε στο Twitter ένα από τα αποφθέγματα της Αγγέλου: "Εάν προσπαθείτε πάντα να είστε φυσιολογικοί, ποτέ δεν θα μάθετε πόσο καταπληκτικοί μπορείτε να είστε. Μάγια Αγγέλου - η οποία ήταν εντελώς εκπληκτική ".Γνωστότερα βιβλία της, αυτοβιογραφικού χαρακτήρα, είναι: "I Know Why the Caged Bird Sings", 1969 (από την παιδική ηλικία έως τα 17 της χρόνια, το 1944, με το οποίο και καθιερώθηκε), "Gather Together in My Name", 1974 (που αναφέρεται στα έτη 1944-1948), "Singin' and Swingin' and Gettin' Merry Like Christmas", 1976 (που αναφέρεται στα έτη 1949-1955), "The Heart of a Woman", 1981 (που αναφέρεται στα έτη 1957-1962), "All God's Children Need Traveling Shoes", 1986 (που αναφέρεται στα έτη 1962-1965), και "A Song Flung Up to Heaven", 2002 (που αναφέρεται στα έτη 1965-1968).

Η Maya Angelou ήταν προσωπική φίλη του Malcolm X και του Martin Luther King και πρωτοστάτησε στο κίνημα για τα δικαιώματα των μαύρων. Ωστόσο, αν και σημαντικότατη μορφή των Τεχνών, οι περισσότεροι άνθρωποι την έμαθαν το 1993, όταν απήγγειλε ένα ποίημά της στην ορκωμοσία του Μπιλ Κλίντον.