Κλίντον εναντίον Μπους το 2016 για την προεδρεία των ΗΠΑ

Χίλαρι Κλίντον εναντίον Τζεμπ Μπους. Αυτοί θα είναι σύμφωνα με τους αναλυτές (ή με τις επιθυμίες των αναλυτών...) οι επόμενοι υποψήφιοι που θα κονταροχτυπηθούν για την προεδρεία των Ηνωμένων Πολιτειών στις εκλογές του 2016.

Η κυρία Κλίντον κυριαρχεί στις δημοσκοπήσεις και ο αδελφός του τέως προέδρου είναι ένα από τα φαβορί για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Κανένας από τους δύο, βέβαια, δεν έχει καταστήσει γνωστές τις προθέσεις του.

Πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα, τραπεζίτης και επιχειρηματίας, ο ηλικίας 61 ετών Μπους μοιάζει να προετοιμάζει το έδαφος για την υποψηφιότητά του με επανειλημμένες δηλώσεις υπέρ της ανάγκης να υπάρξει μεταρρύθμιση στη μετανάστευση. Οι παράνομοι που έρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε τον περασμένο Απρίλιο, δεν διαπράττουν έγκλημα, αλλά μια ερωτική πράξη για να βοηθήσουν τις οικογένειές τους. Παντρεμένος με μια μετανάστρια από το Μεξικό, με την οποία μιλά ισπανικά, ο Μπους θα μπορούσε να συμφιλιώσει τους ισπανόφωνους ψηφοφόρους με το κόμμα του. Ήδη όμως έχουν ξεκινήσει οι αντιδράσεις των πιο συντηρητικών, καθώς και των στελεχών του Tea Party, που δεν έχουν χωνέψει τις αυξήσεις των φόρων από τον πατέρα Μπους.

Αντίθετα, η Χίλαρι, παρουσιάζει διαφορά 50 μονάδων από τον ισχυρότερο αντίπαλό της, τον Τζο Μπάιντεν. Ο τελευταίος θα είναι 74 ετών το 2016 και θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που δεν τήρησε ο Ομπάμα. Οι άλλοι πιθανοί υποψήφιοι (Ελίζαμπεθ Ουόρεν, Αντριου Κουόμο, Μάρτιν Ο'Μάλεϊ) λαμβάνουν λιγότερο από το 6% των ψήφων στις δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με άρθρο της γαλλικής Liberation, το κακό για την Κλίντον είναι ότι "μια γυναίκα δεν είναι ποτέ μια φυσική" υποψήφια στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε μια πιθανή εκστρατεία της Χίλαρι "θα υπάρχει πολύς σεξισμός, αυτό είναι βέβαιο".