Κέρι: Στον Ψυχρό Πόλεμο τα πράγματα ήταν πιο απλά…

Την εκτίμηση ότι οι διεθνείς σχέσεις σήμερα είναι πιο περίπλοκες σε σχέση με τον Ψυχρό Πόλεμο εξέφρασε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Τζον Κέρι, κατά τη διάρκεια μίας ομιλίας στην Ουάσινγκτον.

“Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, δεν ήταν ίσως προφανές για τους μεγάλους ηγέτες της εποχής, αλλά ήταν πιο εύκολο απ’ ό,τι σήμερα, ας πούμε πως ήταν πιο απλό”, ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, και εξήγησε: “Οι επιλογές ήταν λιγότερο ποικίλες, λιγότερο περίπλοκες, με περισσότερες αντιθέσεις, περισσότερο ξεκάθαρες: Κομμουνισμός ή Δημοκρατία. Δύση ή Ανατολή. Το Σιδηρούν Παραπέτασμα, αυτή η μεγάλη διαχωριστική γραμμή”.

Αναφερόμενος στο Μεσανατολικό και τις θρησκευτικές διαφορές στους κόλπους του ισλαμικού κόσμου ανάμεσα στους σιίτες και τους σουνίτες, ο Τζον Κέρι σημείωσε ότι “εμείς πρέπει πραγματικά να χαράζουμε πορεία σε έναν κόσμο πολύ πιο περίπλοκο”.

“Κάποιες φορές αντιμετωπίζουμε περίπλοκα προβλήματα στην Ουκρανία. Κάποιες φορές πολεμάμε στη Συρία και στη Μέση Ανατολή. Όμως, είμαστε ικανοί να διατηρήσουμε την ηρεμία σε πάρα πολλές περιοχές του κόσμου”, υπογράμμισε ο ίδιος, ενώ απαρίθμησε τις πρόσφατες διπλωματικές επιτυχίες των ΗΠΑ, όπως τις συμφωνίες για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας και για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Στις δεκαετίες του 1940-1960 “μπορούσαμε να λάβουμε κακές αποφάσεις και να κερδίζουμε παρ' όλ' αυτά, καθώς ήμασταν σχεδόν η μοναδική οικονομική και στρατιωτική δύναμη. Αυτό δεν ισχύει σήμερα”, συμπέρανε ο Τζον Κέρι.