Χωρίς δικαίωμα ψήφου στην Unesco ΗΠΑ και Ισραήλ

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ απώλεσαν αυτόματα σήμερα το δικαίωμα ψήφου στον  Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (Unesco), δύο χρόνια αφού σταμάτησαν να καταβάλλουν την οικονομική τους συνδρομή,σύμφωνα με πηγή  του οργανισμού.  

Σύμφωνα με το Reuters, σήμερα έληγε η προθεσμία για τα δύο κράτη-μέλη της Unesco να παρουσιάσουν τα απαραίτητα έγγραφα, οπότε έχασαν το δικαίωμα ψήφου. 

ΗΠΑ και Ισραήλ έπαψαν να καταβάλλουν τη συνδρομή τους, μετά την ένταξη της Παλαιστίνης στην Unesco στις 31 Οκτωβρίου 2011, οπότε και είχαν αντιδράσει έντονα.  

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Οργανισμού, η απόφαση των ΗΠΑ ελήφθη βάσει αμερικανικών νόμων που απαγορεύουν τη χρηματοδότηση οποιασδήποτε υπηρεσίας του ΟΗΕ υπαινίσσεται ότι αναγνωρίζει το αίτημα των Παλαιστινίων για δικό τους κράτος.

Το Ισραήλ επίσης έπαψε τη χρηματοδότηση αντιδρώντας στις μονομερείς, όπως τις αποκάλεσε, προσπάθειες των Παλαιστινίων να αναγνωρίσει η διεθνής κοινότητα ένα κράτος τους.

Η απόφαση των ΗΠΑ προκάλεσε μεγάλη οικονομική κρίση στην Unesco, η οποία αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει μια μείωση 22% στον προϋπολογισμό της, από τα 653 εκατομμύρια δολάρια στα 507 εκατομμύρια.

Εξαιτίας των περικοπών στον προϋπολογισμό της υπηρεσίας περίπου 300 άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους. Στην Unesco εργάζονταν το 2012 1.200 άνθρωποι στην έδρα της στο Παρίσι και 900 ακόμη σε όλο τον κόσμο.