Η Βόρεια Κορέα δηλώνει έτοιμη να βυθίσει αμερικανικό αεροπλανοφόρο

Η ένταση κλιμακώνεται γύρω από το πυρηνικό και το πυραυλικό πρόγραμμα.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε δήλωσε σήμερα ότι ο ίδιος κι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν να διατηρήσουν (άμεσα) την επικοινωνία τους σχετικά με τη Βόρεια Κορέα, απαιτώντας από την Πιονγιάνγκ να δείξει αυτοσυγκράτηση, καθώς η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο κλιμακώνεται.

Ο Άμπε δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τραμπ, ότι εκτιμά τη στάση του Αμερικανού προέδρου, που δηλώνει ότι όλες οι επιλογές παραμένουν ανοιχτές, σχετικά με την αντιμετώπιση της απειλής από τη Βόρεια Κορέα.

Η ένταση κλιμακώνεται γύρω από το πυρηνικό και το πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, ενώ οι ΗΠΑ έχουν διατάξει ναυτική νηοπομπή υπό το αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson, να κινηθεί προς τα ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου, προκαλώντας την Πιονγιάνγκ να δηλώσει ότι είναι έτοιμη να το βυθίσει με ένα πλήγμα.

Σε μία επίδειξη αμυντικής αλληλεγγύης και ναυτικής αμυντικής ισχύος τον αμερικανικό ναυτικό σχηματισμό συνοδεύουν δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά στα δυτικά του Ειρηνικού ωκεανού.

Επικοινωνία Τραμπ - Σι Τζινπίνγκ

Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για την κατάσταση έντασης με τη Βόρεια Κορέα, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το τηλεφώνημα αυτό, δεν έγιναν γνωστές.

O Πενς συντόμευσε την περιοδεία του

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς συντόμευσε το τελευταίο σκέλος της περιοδείας του στην Ασίας, προκειμένου να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον, όπου η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπη με μία κρίσιμη εβδομάδα, αναφορικά με το πρόγραμμα των φορολογικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, σύμφωνα με πηγή στην Ουάσιγκτον.

Ο Πενς πραγματοποίησε την περιοδεία του στην Ασία προκειμένου να πείσει τους συμμάχους των ΗΠΑ, αναφορικά με την τήρηση των αμερικανικών αμυντικών δεσμεύσεων, είχε προγραμματίσει (αρχικά) δύο διανυκτερεύσεις στην Χονολουλού, κατά το τελευταίο σκέλος της διπλωματικής του εξόρμησης. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος επισκέφτηκε τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Ινδονησία, αλλά και την Αυστραλία.

Η κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο επισκίασε τον επιχειρηματικό χαρακτήρα της επίσκεψης του Αμερικανού αντιπροέδρου, παράλληλα με τα διπλωματικά κι αμυντικά θέματα που είχαν κυρίαρχο ρόλο στην ατζέντα των επαφών και συζητήσεων.

Ο Πενς θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, αύριο το πρωί (τοπική ώρα).