Μετά τον ήπιο χειμώνα η χιονοθύελλα Στέλλα “γονάτισε” τις ΗΠΑ

Τεράστια προβλήματα στις βορειοανατολικές Πολιτείες που σαρώνονται από το χιόνι και το χαλάζι

Μετά από έναν σχετικά ήπιο χειμώνα, ήρθε η χιονοθύελλα Στέλλα και σαρώνει τις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες.

Έντονες χιονοπτώσεις και χαλάζι, χιλιάδες πτήσεις ακυρώθηκαν εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Τα καλά νέα είναι – για τους Αμερικανούς- ότι η χιονοθύελλα δεν θα είναι τόσο σφοδρή όσο προέβλεπαν αρχικά οι μετεωρολόγοι.

Νωρίς το πρωί, περίπου 15 εκατοστά χιόνι, που συνοδευόταν από χαλάζι και ισχυρές ριπές ανέμου, είχαν καλύψει το Μανχάταν, την οικονομική πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία πάντως αναθεώρησε προς τα κάτω την ποσότητα του χιονιού που αναμένεται να πέσει στη Νέα Υόρκη. Την Δευτέρα ανέμεναν χιόνια ύψους έως και 60 εκατοστών, αλλά στη συνέχεια διαπίστωσαν ότι το ύψος του χιονιού δεν θα ξεπεράσει τα 20 εκατοστά. Για τον λόγο αυτό οι αρχές ήραν και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία είχε κηρυχθεί η πόλη για 24 ώρες. Σε ορισμένες συνοικίες της αμερικανικής μεγαλούπολης, όπως στο Μπρούκλιν, αντί για χιόνι έριχνε χιονόνερο και η θερμοκρασία πλησίαζε τους μηδέν βαθμούς.

Πάντως, όλα τα σχολεία παρέμειναν κλειστά, οι εργαζόμενοι που δεν ήταν απολύτως αναγκαίοι κλήθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους και οι πύλες παρέμειναν κλειστές στα δικαστήρια και σε ορισμένα μουσεία. Κλειστή παρέμεινε επίσης η έδρα του ΟΗΕ όπου επρόκειτο να φιλοξενηθεί ένα συνέδριο για τις γυναίκες.

Η πόλη σήμερα υπολειτουργούσε. Στους δρόμους κυκλοφορούσαν αρκετά λεωφορεία, αλλά, όπως και οι συρμοί του μετρό, ήταν μισογεμάτα ενώ μπροστά από τα καταστήματα ιδιοκτήτες και υπάλληλοι καθάριζαν τα πεζοδρόμια από τα χιόνια. Οι αεροπορικές συγκοινωνίες όμως παρέλυσαν. Ακυρώθηκε σχεδόν το 75% των πτήσεων από τα αεροδρόμια Τζον Φ. Κένεντι, Νιούαρκ και Λαγκουάρντια.

Η "Στέλλα" προκάλεσε προβλήματα, μικρότερης έντασης, και στα αεροδρόμια της Ουάσινγκτον, της Φιλαδέλφειας, της Βοστόνης και του Σικάγο.