Λήξη συναγερμού στο πανεπιστήμιο του Οχάιο: Ισλαμιστές οι ένοπλοι, ένας νεκρός

Λήξη συναγερμού μετά την επίθεση ενόπλων στο πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Διαβάστε εδώ όλο το χρονικό της επίθεσης

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως "η ασφάλεια αποκαταστάθηκε" στο campus του πανεπιστημίου. Δυο άνδρες, ένας από τη Μέση Ανατολή και ένας από τη Σομαλία έχουν συλληφθεί ενώ ένας ακόμη άνδρας, αγνώστων λοιπών στοιχείων, που φέρεται να εμπλεκόταν στην ένοπλη επίθεση είναι νεκρός, μετά από πυρά της αστυνομίας. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η επίθεση φαίνεται να είχε ισλαμιστικά κίνητρα.

Οκτώ άτομα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο καθώς δέχτηκαν πυρά κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Ένας από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με την πυροσβεστική του Κολόμπους (που βρίσκεται το πανεπιστήμιο).

Παρ' ότι η αστυνομία ανακοίνωσε πως η ασφάλεια έχει αποκατασταθεί, άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας συνεχίζουν να "χτενίζουν" το campus του πανεπιστημίου για κάθε πιθανό στοιχείο.

Αμέσως μετά τους πρώτους πυροβολισμούς, η διοίκηση του πανεπιστημίου διαμήνυσε στους φοιτητές "τρέξτε, κρυφτείτε, πολεμήστε".

Το "τρέξτε, κρυφτείτε, πολεμήστε" ("Run, hide, fight") είναι το πρωτόκολλο ασφαλείας σε περιπτώσεις εν εξελίξει ένοπλων επιθέσεων. Η οδηγία προς τους ανθρώπους που βρίσκονται στο σημείο της επίθεσης να τρέξουν, να εκκενώσουν το σημείο εάν μπορούν (Run), να φύγουν από το πεδίο του ενόπλου (hide) ή - σαν έσχατη λύση- να αντεπιτεθούν, να αποσπάσουν την προσοχή του ενόπλου ή και να τον αφοπλίσουν (αν αυτό είναι δυνατόν βεβαίως) εφόσον η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο. Να σημειωθεί πως σε περιπτώσεις εφαρμογής της οδηγίας αυτής είναι απολύτως νόμιμη η χρήση όπλου σε αυτοάμυνα. 

Εικόνες από φοιτητές που είχαν ταμπουρωθεί στις αίθουσες για να προστατευτούν έχουν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.