Αποφυλακίζεται ο άνθρωπος που προσπάθησε να δολοφονήσει τον Ρήγκαν

Στις 30 Μαρτίου του 1981, ο 30χρονος τότε John Hinckley πυροβόλησε και προσπάθησε να σκοτώσει τον Αμερικανό πρόεδρο την ώρα έφευγε από μία ομιλία του στην Ουάσινγκτον

Επιμέλεια: Ελένη Λογοθέτη

Στις 30 Μαρτίου του 1981, ο 30χρονος τότε John Hinckley πυροβόλησε και προσπάθησε να σκοτώσει τον Αμερικανό πρόεδρο Ρόναλντ Ρήγκαν, την ώρα έφευγε από μία ομιλία του στο Washington Hilton Hotel στην Ουάσινγκτον και κατευθυνόταν προς την λιμουζίνα του - 69 μέρες αφού ανέλαβε τα καθήκοντα του ως 40ος πρόεδρος των Η.Π.Α.

Ο Hinckley συνελήφθη αμέσως και στην ομολογία του ισχυρίστηκε ότι πυροβόλησε τον Ρήγκαν για να εντυπωσιάσει την ηθοποιό Τζόντι Φόστερ. Μάλιστα, σχεδίασε την δολοφονία αφού είδε την ταινία Taxi Driver στην οποία υπήρχε μία σκηνή παρόμοια με το γεγονός.

O Ηinckley κρίθηκε αθώος λόγω ψυχιατρικών προβλημάτων στις 21 Ιουνίου 1982 και μέχρι και σήμερα βρισκόταν υπό περιορισμό στην ψυχιατρική πτέρυγα του νοσοκομείου St. Elizabeths Hospital στην Ουάσινγκτον.

Σήμερα, 35 χρόνια μετά, το Ομοσμπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ απεφάνθη ότι ο Hinckley δεν είναι πλέον επικίνδυνος για τον εαυτό του και τους άλλους και πλέον μπορεί να "αποφυλακιστεί" από το ψυχιατρείο, με "αναρρωτική άδεια". 

Ο 61χρονος σήμερα άνδρας θα μένει στο εξής με την μητέρα του, στο Williamsburg της Βιρτζίνια. Η απόφαση απευλευθέρωσής του, θα τεθεί σε εφαρμογή στις 5 Αυγούστου. 

Βάση της δικαστικής απόφασης, ο Hinckley θα παρακολουθείται από τον ψυχίατρό του στην Ουάσιγκτον, τουλάχιστον μία φορά το μήνα και θα πρέπει να ενημερώνει τις αρχές, όταν θα ταξιδεύει για το προγραμματισμένο ραντεβού.