Ομπάμα: Λαέ της Κούβας, ήρθα να θάψω κάθε λείψανο του Ψυχρού Πολέμου

Άμεσα στο λαό της Κούβας απευθύνθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την ιστορική ομιλία του στην Αβάνα

Με λόγο θερμό και έντονο πάθος, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, απευθύνθηκε προς το λαό της Κούβας απευθείας, κατά την ιστορική του ομιλία στην Αβάνα, στην πρώτη επίσκεψη Αμερικανού προέδρου στο νησί εδώ και 88 χρόνια.

Οι άνθρωποι που τον συνόδευαν από το Λευκό Οίκο χαρακτήρισαν την ομιλία ως «χείρα φιλίας» προς τον κουβανικό λαό ενώ ο ίδιος ο Ομπάμα είπε προς τους Κουβανούς ότι «ήρθα για να θάψω και το τελευταίο λείψανο του Ψυχρού Πολέμου».

Στο επίκεντρο της ομιλίας του, που έγινε παρουσία του Κουβανού προέδρου, Ραούλ Κάστρο, ο Ομπάμα έβαλε την ελευθερία του λόγου και της θρησκείας και τόνισε την ανάγκη για ευρύτατες οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

«Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να εκλέγουν τις κυβερνήσεις τους σε ελεύθερες, δημοκρατικές εκλογές» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «ξέρω ότι δεν συμφωνούν όλοι μαζί μου σε αυτό, ξέρω ότι δεν συμφωνούν όλοι με τον Αμερικανικό λαό αλλά πιστεύω ότι αυτά τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πανανθρώπινα. Είναι τα δικαιώματα του αμερικανικού λαού, τα δικαιώματα του κουβανικού λαού, των λαών όλου του κόσμου».

«Οι πολίτες πρέπει να λένε τη γνώμη τους, χωρίς φόβο, να οργανώνουν και να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση τους και να διαδηλώνουν ειρηνικά» είπε ο Ομπάμα. Ο λόγος του Αμερικανού προέδρου μεταδόθηκε ζωντανά από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κούβας.

Με το λόγο του ο Ομπάμα τόνισε προς τους Κουβανούς ότι η νέα πολιτική του απέναντι στη χώρα τους, περιλαμβανομένης της χαλάρωσης των περιορισμών στο εμπόρια και τα ταξίδια έχει σαν στόχο να βελτιώσει τη δική τους ζωή.

Ο Ομπάμα που αποχωρεί φέτος από την προεδρία των ΗΠΑ θέλει να αφήσει ως πολιτικό έργο και «κληρονομιά» στο διάδοχο του, την αλλαγή των σχέσεων με την Κούβα που έχουν παγώσει από την επανάσταση στη χώρα, το 1959.

Ωστόσο το χάσμα που μένει να γεφυρωθεί παραμένει τεράστιο.

Μετά την ομιλία του, ο Ομπάμα είχε κλειστή συνάντηση με Κουβανούς αντιφρονούντες του καθεστώτος Κάστρο, στην Αμερικανική πρεσβεία.

Στην ομιλία του έκανε αναφορά και στις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες