Το απαγορευμένο ατμόπλοιο της κραιπάλης που αναδύθηκε ξαφνικά από το βυθό

ΗΠΑ, δεκαετίες του ’20 και του ‘30, Ποτοαπαγόρευση. Το αλκοόλ και ο τζόγος απαγορεύονται. Το ατμόπλοιο Monte Carlo αποτελεί τον παράδεισο κάθε λάτρη του ποτού και της ανέμελης ζωής. Στα καταστρώματα και τις αίθουσές του διοργανώνονται ξακουστά (αλλά και διαβόητα) πάρτι, ξέφρενοι χοροί, καταχρήσεις, χαρτοπαιξία, πορνεία. Στις μεγάλες του δόξες, το πλοίο φιλοξενούσε γύρω στους 15.000 επισκέπτες τη βδομάδα, ενώ οι δραστηριότητες περιελάμβαναν μπλάκτζακ, ρουλέτα και κουλοχέρη. Και φυσικά ποτό που έρρεε άφθονο.

81 χρόνια πριν, την Πρωτοχρονιά του 1937, το Monte Carlo καταστρέφεται κατά τη διάρκεια μιας άγριας καταιγίδας.  Η άγκυρά του φεύγει από τη θέση της και το πλοίο αφήνεται έρμαιο των κυμάτων. Την ώρα του ατυχήματος, στο πλοίο επιβαίνουν μόνο δύο επιστάτες, οι οποίοι και σώζονται. Το πλοίο όμως που ταυτίστηκε με την κραιπάλη, την ελευθεριότητα και την ανεμελιά, εξοκείλει για πάντα κοντά στην ακτή Coronado στην Καλιφόρνια, καλυμμένο απ’ το θαλάσσιο νερό και την άμμο. Κανένας δεν εμφανίστηκε να διεκδικήσει την κυριότητα του πλοίου αν και εικάζεται πως το διαχειριζόταν μια τοπική συμμορία.

2016. Το φαινόμενο Ελ Νίνιο προκαλεί έντονες παλίρροιες και μετακίνηση μεγάλων όγκων άμμου. Αποτέλεσμα: το 90 μέτρων ναυάγιο, κρυμμένο επί σχεδόν εννιά δεκαετίες, αποκαλύπτεται πλέον στα μάτια όλων. Η σημερινή του εικόνα δεν παραπέμπει επ ‘ ουδενί στα περασμένα του μεγαλεία…