Υπάλληλος της Υπηρεσίας Υγείας ο δράστης του μακελειού στην Καλιφόρνια!

Ο 28χρονος Φάγεντ Ρίζβαν Φαρούκ, Αμερικανός πολίτης και μουσουλμάνος στο θρήσκευμα καιη Τασφίν Μαλίκ, μία 27χρονη γυναίκα άγνωστης υπηκοότητας και πιθανότατα σύζυγός του, είναι οι δύο δράστες του χθεσινού μακελειού σε γιορτή ατόμων με ειδικές ανάγκες στο σαν Μπερναντίνο της Καλιφόρνια. 

Ο Φαρούκ ήταν υπάλληλος της κομητείας του Σαν Μπερναρντίνο και συμμετείχε στη γιορτή του Inland Regional Center. Για κάποιο λόγο αποχώρησε οργισμένος (αυτόπτε ς μάρτυρες λένε ότι υπήρξε διαπληκτισμός με άλλους συμμετέχοντες) για να επιστρέψει λίγη ώρα αργότερα και να ανοίξει πυρ μαζί με την σύντροφό του. 

Το ζευγάρι μπήκε στη γιορτή φορώντας στολές παραλλαγής και κουκούλες.Και οι δύο ήταν βαριά οπλισμένοι με αυτόματα όπλα και περίστροφα και άνοιξαν πυρ αδιακρίτως κατά των παρισταμένων, σκοτώνοντας επι τόπου 14 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 17 – αρκετοί από τους οποίους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. 

Το ζευγάρι προσπάθησε να διαφύγει με ένα τζιπ 4Χ4 και στη συνέχεια σκοτώθηκε από την αστυνομία σε ανταλλαγή πυροβολισμών κατά τη διάρκεια καταδίωξης.  Αργότερα, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι βρήκε και εξουδετέρωσε μέσα στο κτίριο τρεις μηχανισμούς που έμοιαζαν με αυτοσχέδιες βόμβες.  

Ένα τρίτο άτομο που εντοπίστηκε να προσπαθεί να διαφύγει από τον τόπο του μακελειού και συνελήφθη, αποδείχθηκε συγγενείς των δραστών που όμως δεν φαίνεται να σχετίζεται με την επίθεση. 

"Ο Σάγεντ ήταν πολύ θρήσκος. Πήγαινε στη δουλειά του, επέστρεφε, πήγαινε στην προσευχή και επέστρεφε" δήλωσε ο πατέρας του δράστη. Σύμφωνα με τους Los Angeles Times, ο Φαρούκ είχε ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία από όπου επέστρεψε με σύζυγο και ότι το ζευγάρι είχε ένα μωρό.

 

Πρόκειται για την πλέον πολύνεκρη επίθεση στις ΗΠΑ μετά τη σφαγή στο σχολείο Σάντι Χουκ του Νιουτάουν, στο Κονέκτικατ τον Δεκέμβριο 2012, όταν είχαν σκοτωθεί 27 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο δράστης.

Η αστυνομία πιστεύει ότι οι δύο ήταν οι μοναδικοί δράστες αλλά, καθώς το κίνητρο παραμένει ασαφές, δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας. 

Η μουσουλμανική κοινότητα της Καλιφόρνιας καταδίκασε κατηγορηματικά την επίθεση στο Σαν Μπερναρντίνο. "Καταδικάζουμε ανεπιφύλακτα αυτήν την τρομακτική ενέργεια που συνέβη σήμερα", δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λος Αντζελες ο επικεφαλής του Συμβουλίου για τις Αμερικανο-Ισλαμικές Σχέσεις (CAIR) Χουσάμ Αϊλούς, ένωσης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής κοινότητας.