Χάθηκε ο κύριος… Υπέροχο Μυαλό – Το αντίο Βαρουφάκη

Στη ζωή πάλεψε με τις... πιθανότητες (των μαθηματικών) αλλά και την ψυχική νόσο και στο... παίγνιο του βγήκε κερδισμένος. Ο θάνατος του βραβευμένου με Νόμπελ μαθηματικού Τζον Νας σκόρπισε συγκίνηση και θλίψη σε όλο τον κόσμο. Ο κορυφαίος επιστήμονας που αποτέλεσε την έμπνευση της ταινίας "A Beautiful Mind" (με τον Ράσελ Κρόου στο ρόλο του Νας) σκοτώθηκε το Σάββατο, μαζί με τη σύζυγο του, στο Νιου Τζέρσεϊ. Το ζευγάρι βρισκόταν χθες, Σάββατο, σ' ένα ταξί, όταν ο οδηγός έχασε τον έλεγχο και έριξε το αυτοκίνητο σε προστατευτικό κιγκλίδωμα και σ' ένα άλλο όχημα στο Τέρνπαϊκ.

Ο 86χρονος Νας και η 82χρονη σύζυγός του Αλίσια εκτινάχθηκαν έξω από το ταξί και ο θάνατός τους διαπιστώθηκε επιτόπου, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας. Έντονη είναι η φήμη ότι το ζευγάρι δεν φορούσε ζώνες ασφαλείας και πως αν φορούσε, το δυστύχημα δεν θα τους είχε στοιχίσει τη ζωή. Ωστόσο η αστυνομία αρνήθηκε να σχολιάσει τη φήμη.

Ο οδηγός του ταξί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και η ζωή του δεν βρίσκεται σε κίνδυνο. Ο οδηγός του άλλου οχήματος νοσηλεύεται επίσης, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ο Ράσελ Κρόου, ο οποίος υποδύθηκε τον Νας στην ταινία που τιμήθηκε με Όσκαρ, δήλωσε στο Twitter πως συγκλονίσθηκε από τους θανάτους. "Ένα καταπληκτικό ζευγάρι. Πανέμορφα μυαλά, πανέμορφες καρδιές", έγραψε ο σταρ του Χόλιγουντ.

Μήνυμα συλλυπητηρίων ανέβασε στο Twitter και ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Ο Νας τιμήθηκε το 1994 με το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών για τη συμβολή του στη θεωρία των παιγνίων και στα μαθηματικά που διέπουν τη λήψη αποφάσεων.

Η ταινία "A Beautiful Mind" ήταν βασισμένο στη μάχη του με τη σχιζοφρένεια.

Ο Τζον Νας έκανε το διδακτορικό του το 1950 στο Πρίνστον και πέρασε μεγάλο μέρος της σταδιοδρομίας του στο πανεπιστήμιο αυτό και στο Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Άρχισε να πάσχει αυτό που είχε περιγράψει ως "νοητικές διαταραχές" το 1959, μετά τον γάμο του με την Αλίσια, η οποία τελείωνε σπουδές φυσικού στο MIT και είχε μείνει έγκυος, σύμφωνα με την βιογραφία του που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα των βραβείων Νόμπελ.

"Ήμουν διαταραγμένος με τον τρόπο αυτό για μια πολύ μακρά χρονική περίοδο, κάτι σαν 25 χρόνια", είχε πει το Νας σε συνέντευξή του το 2004. Είχε υπογραμμίσει πως η περίπτωσή του ήταν πολύ ασυνήθιστη, καθώς μπορούσε κάποια στιγμή να σταματά τα φάρμακα και να επιστρέφει στις φυσιολογικές δραστηριότητες και την έρευνά του.

"Τα αξιοσημείωτα επιτεύγματα του Τζον ενέπνευσαν γενιές μαθηματικών, οικονομολόγων και επιστημόνων οι οποίοι επηρεάσθηκαν από τη λαμπρή, πρωτοποριακή δουλειά του στη θεωρία των παιγνίων", ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Πρίνστον Κρίστοφερ Άισμπρουγκερ. "Η ιστορία της ζωής του με την Αλίσια συγκίνησε εκατομμύρια αναγνώστες και κινηματογραφόφιλους που θαύμασαν το κουράγιο τους μπροστά σε τρομερές προκλήσεις", πρόσθεσε.