Συναγερμός ασφαλείας στις ΗΠΑ: Έκθεση της CIA για τα βασανιστήρια

Συναγερμός ασφαλείας έχει σημάνει όχι μόνον στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και στις αμερικανικές πρεσβείες και τα προξενεία σε όλο τον κόσμο, καθώς σήμερα δίνεται στη δημοσιότητα η έκθεση για τις μεθόδους ανάκρισης και βασανιστηρίων που χρησιμοποίησε η CIA, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Οι φωτογραφίες των βασανισμών από τα κολαστήρια του Αμπού Γκράιμπ και του Γκουαντάναμο έκαναν το γύρο του κόσμου

Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν προειδοποιήσει για αντίποινα σε βάρος των ΗΠΑ.

Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί γύρω από τις εγκαταστάσεις διπλωματικών αποστολών και από αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις.

Πάντως κάποιες ευαίσθητες πληροφορίες λογοκρίθηκαν ακόμη και σε αυτή την έκθεση.

Η έκθεση στηρίζεται σε έρευνες που διήρκεσαν από το 2009 μέχρι και το 2012. Και βασίστηκαν σε καταγγελίες για ανάκριση κρατουμένων υπόπτων για διασυνδέσεις με την Αλ-Κάιντα και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις. Συχνά οι ανακριτές της CIA φαίνεται να χρησιμοποιούσαν τον εικονικό πνιγμό ή τη στέρηση ύπνου ως βασανιστήριο.

Ο εκπρόσωπος του Ομπάμα δήλωσε πως "ο πρόεδρος πιστεύει ότι είναι σημαντικό να δημοσιοποιηθεί, ώστε ο κόσμος στις ΗΠΑ και στις υπόλοιπες χώρες να καταλάβει τι ακριβώς συνέβη" αλλά για να "ξανασυμβεί ποτέ" κάτι τέτοιο.

Ο Ομπάμα είχε δώσει εντολή για άμεση παύση του προγράμματος της CIA μόλις ανέλαβε την προεδρία τον Ιανουάριο του 2009.

Ο Ντικ Τσένι, αντιπρόεδρος επί προεδρίας του Τζορτζ Μπους, οπότε και δόθηκαν οι σχετικές εντολές, υπεραμύνθηκε με σθένος αυτών των μεθόδων ανάκρισης, λέγοντας ότι ήταν "απολύτως δικαιολογημένες".

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην Washinston Post, ο Χοσέ Ροντρίγκεζ, πρώην επικεφαλής του προγράμματος της CIA, κατήγγειλε την "μεγάλη υποκρισία" των πολιτικών στο θέμα αυτό. "Κάναμε αυτό που μας ζητήθηκε (...) και γνωρίζουμε ότι ήταν αποτελεσματικό", τόνισε.

Ένα από τα ερωτήματα που παραμένουν σε σχέση με το μυστικό αυτό πρόγραμμα είναι κατά πόσον αυτό συνέβαλε να αποσπαστούν κρίσιμες πληροφορίες που επέτρεψαν, μεταξύ άλλων, να εντοπιστεί ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, που σκοτώθηκε στο Πακιστάν το 2011 στη διάρκεια αμερικανικής επιδρομής κομάντος.