Το Φέργκιουσον φρουρείται σαν να γίνεται πόλεμος

Ακόμη μια δύσκολη νύχτα περνά το Φέργκιουσον των Ηνωμένων Πολιτειών που μαστίζεται από οργισμένες διαδηλώσεις μετά την απόφαση των αρχών να μην παραπέμψουν σε δίκη τον αστυνομικό που πυροβόλησε θανάσιμα το 18χρονο Αφροαμερικανό, Μάικλ Μπράουν.

Ο δήμαρχος του Φέργκιουσον δηλώνει ότι δεν έχει αποφασιστεί ποια θα είναι η τύχη του αστυνομικού. Ο αστυνομικός Ντάρεν Ουίλσον έχει τεθεί σε αργία, αλλά συνεχίζει να πληρώνεται, από τις 9 Αυγούστου, οπότε σημειώθηκε το τραγικό συμβάν, καθώς εκκρεμεί η ολοκλήρωση της εσωτερικής έρευνας της αστυνομίας.

Σπάζοντας τη σιωπή του, ο ίδιος αστυνομικός, Ντάρεν Ουίλσον, δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC ότι λυπάται για το θάνατο του 18χρονου Μάικλ Μπράουν αλλά η συνείδησή του είναι καθαρή. Σε συνέντευξη που μεταδόθηκε το βράδυ της Τρίτης, ο Ουίλσον δήλωσε ότι αισθάνθηκε πως η ζωή του απειλούταν κατά τη διάρκεια του περιστατικού με τον Μπράουν.

Οι οργισμένες διαδηλώσεις συνεχίζονται, τριπλάσια Εθνοφρουρά φρουρεί το Φέργκιουσον και οι πτήσεις από και προς την πόλη έχουν απαγορευτεί.

Η οικογένεια του Μπράουν, μέσω των δικηγόρων της χαρακτήρισε "εντελώς άδικη" την απόφαση και πως είπε πως το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης της χώρας "έχει τεράστια κενά".

Το χρονικό του θανάτου που έβαλε φωτιά στις ΗΠΑ

Στις 9 Αυγούστου του 2014, ο 18χρονος Μπράουν έκλεψε ένα κουτί πούρα από ένα παντοπωλείο. Λίγα λεπτά μετά τον σταμάτησε ο Ουίλσον. Ο Μπράουν πλησίασε το ανοικτό παράθυρο του περιπολικού του ο Ουίλσον πυροβόλησε δύο φορές ενώ βρισκόταν ακόμα μέσα στο όχημα, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις τουεισαγγελέα της πόλης Σεντ Λούις, Ρόμπερτ ΜακΚάλοχ. Ίχνη από το αίμα του Μπράουν βρέθηκαν στο εσωτερικό του περιπολικού.

Στη συνέχεια ο Μπράουν απομακρύνθηκε από το όχημα. Ο Ουίλσον καταδίωξε τον νεαρό Αφροαμερικανό με τα πόδια και όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες ο Μπράουν γύρισε και άρχισε να τρέχει προς το μέρος του Ουίλσον, ο οποίος πυροβόλησε 10 φορές, είπε ο ΜακΚάλοχ.

"Πυροβόλησα μερικές φορές και μετά σταμάτησα", δήλωσε ο Ουίλσον. "Του φώναξα ‘σταμάτα και πέσε στο έδαφος’, δίνοντάς του την ευκαιρία να σταματήσει, ωστόσο αγνόησε την εντολή μου" είπε.

Έκκληση Ομπάμα για βελτίωση των φυλετικών σχέσεων

Με νέα έκκλησή του, ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε τη βελτίωση των φυλετικών σχέσεων και ζήτησε να αποφευχθούν οι εγκληματικές πράξεις.

"Το να πυρπολούνται κτίρια, αυτοκίνητα, να καταστρέφονται περιουσίες και να θέτονται οι ζωές ανθρώπων σε κίνδυνο, είναι κάτι το καταστροφικό και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με οποιονδήποτε τρόπο. Πρόκειται για εγκληματικές πράξεις. Και οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε εγκληματικές πράξεις πρέπει να διώκονται", δήλωσε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Σικάγο.