Επέστρεψε στις ΗΠΑ μετά από δύο χρόνια ομηρείας στη Συρία

Στις Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψε ο Αμερικανός όμηρος Πίτερ Τέο Κέρτις, που απελευθερώθηκε την Κυριακή στη Συρία, όπως μετέδωσαν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

"Είμαι βαθιά ευγνώμων στους Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι ασχολήθηκαν με την περίπτωσή μου. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως την κυβέρνηση του Κατάρ για την παρέμβασή της προκειμένου να απελευθερωθώ", δήλωσε.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αμέσως μετά την απελευθέρωση του Κέρτις, η οικογένειά του εξηγούσε ότι ήταν σε επαφή με εκπρόσωπους του Κατάρ, οι οποίοι "είπαν ότι ανέλαβαν μεσολαβητικό ρόλο για την απελευθέρωση του Τέο σε ανθρωπιστική βάση, χωρίς οικονομικά ανταλλάγματα".

Νωρίτερα η μητέρα του, η Νάνσι Κέρτις, δήλωσε ότι ο γιος της είναι καλά, μετά την ομηρεία του τα τελευταία δύο χρόνια από αντάρτες στη Συρία. "Ήταν τόσο ενθουσιασμένος", δήλωσε η Κέρτις στο ABC News. Μητέρα και γιος είχαν μιλήσει για λίγο μετά την απελευθέρωση του Τέο. Η Νάνσι Κέρτις πρόσθεσε ότι ο γιος της έμενε σε ξενοδοχείο και μάλιστα έπινε μπύρα αναμένοντας την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ.

Αφού μίλησε με τον γιο της, έγραψε αμέσως στη μητέρα του Τζέιμς Φόλεϊ, τη Νταϊάν. "Έχουμε περάσει τόσα πολλά μαζί και δεν θα ήθελα η Νταϊάν να ακούσει το νέο αυτό από τα μέσα ενημέρωσης", είπε η Κέρτις αναφερόμενη στην απελευθέρωση του γιου της.

Πηγές της οικογένειας που γνωρίζουν καλά το θέμα, δήλωσαν ότι το Κατάρ, του οποίου η διπλωματία συνέβαλε στην απελευθέρωση του Κέρτις, εργάζεται για να βοηθήσει να απελευθερωθούν άλλοι τέσσερις Αμερικανοί που κρατούνται όμηροι στη Συρία από ένοπλες οργανώσεις.