Τζον Κέρι: “Σιγά τη στοχευμένη επιχείρηση. Σκοτώνουν αμάχους”

Αυτά τα ανοικτά μικρόφωνα... έχουν βάλει κατά καιρούς φωτιά σε διπλωμάτες και υπουργεία Εξωτερικών που τρέχουν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Έτσι και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, που λίγο πριν βγει στην εκπομπή Fox News Sunday, πιάστηκε από το ανοικτό μικρόφωνο να σχολιάζει τους... συμμάχους των ΗΠΑ, τους Ισραηλινούς.

Έτσι, εν αντιθέσει με την επίσημη στάση των ΗΠΑ, που αποτυπώθηκε και δια στόματος Ομπάμα, ότι το Ισραήλ "έχει δικαίωμα να αυτοαμύνεται", ο Κέρι, ο οποίος αναφερόταν στους ισραηλινούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στη Γάζα απευθυνόμενος στον Τζόναθαν Φάινερ αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε πως ελπίζει το Ισραήλ να μην "θεωρήσουν το συμβάν αυτό ως πρόσκληση για να κάνουν περισσότερα!". "Θα ήταν καλύτερα αν το θεωρούσαν μια προειδοποίηση" λέει και συνεχίζει σχολιάζοντας "ποια στοχευμένη επιχείρηση;", εμφανώς αγανακτισμένος από τον μεγάλο αριθμό πολιτών που έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια της επιχείρησης του Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας.

Περισσότεροι από 500 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει ως τώρα τη ζωή τους από την αρχή της ισραηλινής επιχείρησης στις 8 Ιουλίου εναντίον της Λωρίδας της Γάζας.

Μάλιστα ο Κέρι ακούγεται να λέει "πρέπει να πάμε [εκεί], πιστεύω, Τζον, ότι πρέπει να πάμε εκεί σήμερα το βράδυ. Είναι τρελό να μένουμε εδώ και να μην κάνουμε τίποτε. Πάμε!".

Όταν όμως ανοίγουν επίσημα τα μικρόφωνα, ο Κέρι τα γυρίζει στηρίζοντας την επίσημη γραμμή των ΗΠΑ λέγοντας ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του.

"Υπήρχαν άνθρωποι που βγήκαν από σήραγγες. Έχει κανείς το δικαίωμα να εισβάλει εκεί (στη Λωρίδα της Γάζας) και να καταστρέψει τις σήραγγες αυτές. Αυτό το υποστηρίζουμε απόλυτα. Και υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον εαυτό του απέναντι στις ρίψεις ρουκετών που συνεχίζονται. Η Χαμάς άρχισε να ρίχνει ρουκέτες αφού το Ισραήλ προσπάθησε να εντοπίσει αυτούς που είχαν σκοτώσει τους τρεις νεαρούς, ξέρεις υπήρχε ένα αγόρι που ήταν και Αμερικανός, τρεις νεαροί Ισραηλινοί. Είναι επονείδιστο" λέει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Στη συνέχεια, ο Αμερικανός υπουργός ζήτησε από τη Χαμάς να επιδείξει λογική και να "κατανοήσει ότι αν αποδεχθεί μια εκεχειρία, σώζει ζωές".

Ο Κέρι μετέβη σήμερα Δευτέρα στην Αίγυπτο για ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Γάζα.