Ομπάμα: Όλα τα σενάρια ανοικτά για το Ιράκ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του εξετάζει "όλα τα ενδεχόμενα" για να βοηθήσει το Ιράκ να αντιμετωπίσει τους ισλαμιστές μαχητές, οι οποίοι κερδίζουν συνεχώς έδαφος και κατευθύνονται προς την πρωτεύουσα της χώρα. 

Ο Ομπάμα δήλωσε ότι στα εξεταζόμενα σενάρια συμπεριλαμβάνεται και η ανάληψη στρατιωτικής δράσης,  αν απειληθεί η εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι θα αναληφθούν στο Ιράκ βραχυπρόθεσμες άμεσες στρατιωτικές δράσεις και πρόσθεσε ότι η ομάδα που είναι αρμόδια για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα. 

"Δεν αποκλείω τίποτα", δήλωσε χαρακτηριστικά, όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο πληγμάτων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ώστε να αντιμετωπίσουν τους σουνίτες αντάρτες.  

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον να διασφαλίσουν ότι οι τζιχαντιστές δεν εισχωρήσουν στο Ιράκ, μια χώρα την οποία οι Αμερικανοί στρατιώτες πολέμησαν απέναντι στη τρομοκρατία από το 2001 μέχρι το 2011, οπότε και αποχώρησαν από τη χώρα.   

Λίγο αργότερα ωστόσο, ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διευκρίνισαν ότι οι ΗΠΑ δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν στρατεύματα στο Ιράκ αλλά σκέφτονται την αεροπορική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εναντίον στόχων των εξτρεμιστών του ΙΚΙΛ.

Επιπλέον, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν επιπλέον 12,8 εκατομμύρια δολάρια σε οργανισμούς που παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράκ, με στόχο κυρίως την υποστήριξη των περίπου 500.000 ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Μοσούλη.

Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου έγιναν λίγες ώρες αφού το ιρακινό κοινοβούλιο δεν ψήφισε την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης- λόγω έλλειψης απαρτίας και μποϋκοτάζ της συνεδρίασης από βουλευτές σουνιτικών και Κούρδικών παρατάξεων, που αντιτίθενται στο να δοθούν έκτακτες εξουσίες στον σιίτη πρωθυπουργό, Νούρι Αλ Μαλίκι. 

Την ίδια ώρα, το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) ανακοίνωσε σήμερα στο Twitter ότι έχει αιχμαλωτίσει 4.500 Ιρακινούς στρατιώτες στην επαρχία Σαλαχεντίν, η οποία βρίσκεται βόρεια της Βαγδάτης και συνεχίζει την προέλαση του. Η φωνή του εκφωνητή λέει στα βίντεο, ότι οι στρατιώτες παραδόθηκαν σε βάση του στρατού που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων έξω από την πόλη Τικρίτ.  

Από την άλλη, οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν σήμερα αεροπορικές επιδρομές σε θέσεις που ελέγχουν οι σουνίτες αντάρτες στο κέντρο του Τικρίτ, που βρίσκεται στην Σαλαχεντίν. Οι βομβιστικές επιθέσεις είχαν στόχο ένα συγκρότημα του προεδρικού μεγάρου του πρώην προέδρου Σαντάμ Χουσέιν, το οποίο ελέγχουν από χθες οι τζιχαντιστές.

 

Μέχρι αυτή τη στιγμή, Οι εξτρεμιστές φέρονται να ελέγχουν το δυτικό και βορειοδυτικό τμήμα του Ιράκ, -  το σύνολο της επαρχίας Νινευή, με πρωτεύουσα την Μοσούλη, όπως και τοποθεσίες στις επαρχίες Κιρκούκ, στα ανατολικά, και Σαλαχεντίν, στα νότια - μ’ εξαίρεση το Κιρκούκ, το οποίο προασπίζουν οι Κούρδοι μαχητές που έχουν ταχθεί στην υπηρεσία της ιρακινής κυβέρνησης.