Κάμερον: Δε νομίζω να χρειαστεί να ζητήσω συγγνώμη από τον Ομπάμα

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η βουλή της Βρετανίας απέρριψε σε ψηφοφορία της την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα θα καταλάβει την ανάγκη να εισακούονται οι επιθυμίες των λαών.

"Νομίζω ότι η κοινή γνώμη στην Αμερική, ο Αμερικανικός λαός και ο πρόεδρος (Μπαράκ) Ομπάμα θα καταλάβουν", δήλωσε ο Κάμερον μερικές ώρες αφού η βουλή της χώρας ψήφισε εναντίον της πρότασης της κυβέρνησης να εγκριθεί επί της αρχής η ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία.

"Δεν έχω μιλήσει με αυτόν (τον Ομπάμα) μετά την κοινοβουλευτική συζήτηση, αλλά αναμένω ότι θα μιλήσω μαζί του ως αύριο. Δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα να χρειαστεί να ζητήσω συγγνώμη", είπε ο Κάμερον σε συνέντευξή του η οποία μεταδόθηκε από βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Στο μεταξύ η διπλωματία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε σήμερα ότι σημείωσε την απόρριψη από τη βρετανική βουλή της πρότασης άμεσης στρατιωτικής επέμβασης εναντίον της Συρίας, γεγονός το οποίο καθησύχασε το Βέλγιο.

"Σημειώσαμε τη συζήτηση η οποία διεξήχθη στην (βρετανική) βουλή και τις δηλώσεις του (Βρετανού) πρωθυπουργού (Ντέιβιντ) Κάμερον", δήλωσε εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον. Ο ίδιος είπε ότι η ευρωπαϊκή διπλωματία αποφεύγει "να σχολιάζει τις εσωτερικές συζητήσεις στα κράτη μέλη".

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς δήλωσε ότι τον καθησύχασε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη βρετανική βουλή. "Η θέση που πήρε το βρετανικό κοινοβούλιο είναι σύμφωνη με αυτήν της βελγικής κυβέρνησης, η οποία ζητεί (να της παρουσιαστούν) αποδείξεις πριν από κάθε επέμβαση στη Συρία", είπε ο Ρέιντερς, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belga.

"Αναμένουμε την θέση (που θα λάβει) το Συμβούλιο Ασφαλείας (του ΟΗΕ). Δεν πρέπει να προτρέχουμε, έστω κι αν πρέπει να τιμωρηθούν εκείνοι οι οποίοι χρησιμοποίησαν χημικά όπλα. Πρέπει να γίνεται σεβαστή η διεθνής τάξη", είπε ο επικεφαλής της βελγικής διπλωματίας.

Εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Λίνας Λινκέβιτσιους —της χώρας η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ— αναγνώρισε ότι δεν υπάρχει "μια κοινή θέση" μεταξύ των Ευρωπαίων όσον αφορά το συριακό ζήτημα, πρόσθεσε όμως ότι "διαβουλευόμαστε εντατικά".

Οι ΥΠΕΞ των 28 κρατών-μελών της ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν την 6η και την 7η Σεπτεμβρίου για μια άτυπη σύνοδο στο Βίλνιους.