“Πισινή” κρατάει η Βρετανία για τα χημικά στη Συρία

Και ενώ οι ΗΠΑ και η Γαλλία είναι 99,9% σίγουρες ότι επίθεση με χημικά έγινε πραγματικά και ότι ο Άσαντ βρίσκεται πίσω τη σφαγή αμάχων, εξετάζοντας παράλληλα σενάρια στρατιωωτικής επέμβασης (πριν ακόμα μπουν οι παρατηρητές του ΟΗΕ στο προάστιο της Δαμασκού), ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας αποφάσισε να κρατήσει μια "πισινή" .

 

Ο Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι οι αποδείξεις για την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία μπορεί να έχουν ήδη καταστραφεί και γιαυτό οι παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών να μην καταφέρουν να συλλέξουν τα απαιτούμενα στοιχεία.

"Θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές για το τι μπορεί να επιτύχει η ομάδα του ΟΗΕ", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Βρετανός ΥΠΕΞ.

"Το γεγονός είναι ότι πολλές αποδείξεις μπορεί να έχουν καταστραφεί από αυτό το βομβαρδισμό του πυροβολικού. Άλλες αποδείξεις μπορεί να έχουν αλλοιωθεί στη διάρκεια των τελευταίων ημερών και άλλες μπορεί να έχουν παραποιηθεί", είπε, αναφερόμενος σε πληροφορίες ακτιβιστών σύμφωνα με τις οποίες ο στρατός έχει βομβαρδίσει την περιοχή τις τελευταίες ημέρες.

Παράλληλα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ  δήλωσε πως η κίνηση της συριακής κυβέρνησης να δώσει σήμερα την άδεια στους επιθεωρητές να ελέγξουν το προάστιο της Δαμασκού είναι ανεπαρκής, λέγοντας πως αν οι Σύροι δεν είχαν τίποτε να κρύψουν θα είχαν επιτρέψει την είσοδο των επιθεωρητών πέντε ημέρες πριν, όταν εξαπολύθηκε η επίθεση.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τόνισαν ότι η χρήση χημικών από το καθεστώς Άσαντ είναι μια σημαντική πρόκληση για διεθνή κοινότητα και, για το λόγο αυτό,  ανέθεσαν στους αξιωματούχους τους να εξετάσουν όλα τα πιθανά ενδεχόμενα για την διαχείριση της κρίσης.   

Η Δαμασκός έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες και έχει επιρρίψει την ευθύνη για την επίθεση στους αντάρτες της αντιπολίτευσης. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι ο στρατός βρήκε στο κέντρο της Γούτα αποθήκες των αντικαθεστωτικών, γεμάτες με δοχεία με χημικά αέρια καθώς και αντίδοτα φάρμακα.