Νέες, αμφίβολες… αποκαλύψεις για την Μέρκελ

Με τίτλο “Ο πρώτος βίος της Άγκελα Μ.” κυκλοφόρησε η τελευταία βιογραφία της Γερμανίδας καγκελαρίου. Οι συγγραφείς Γκέοργκ Ρόιτ και Γκίντερ Λάχμαν δήλωσαν ότι ήθελαν να ρίξουν φως στην πρώιμη πολιτική σταδιοδρομία της Άγκελα Μέρκελ ως κομμουνιστικό στέλεχος  στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας , ωστόσο η αξία των αποκαλύψεων που διαφημίζουν οι δύο συγγραφείς αμφισβητείται έντονα και οι κριτικές για τη νέα βιογραφία της Γερμανίδας καγκελαρίου διίστανται.

Το βιβλίο 336 σελίδων (το μεσαίο εξώφυλλο τςη κεντρικής φωτογραφίας), καταλογίζει στη Γερμανίδα καγκελάριο “αγκιτάτσια και προπαγάνδα” ως μέλος της νεολαίας της κομμουνιστικής οργάνωσης FDJ και μάλιστα, όπως υποστηρίζουν οι συγγραφείς, από τη θέση της γραμματέως της συγκεκριμένης οργάνωσης.

Η επίμαχη βιογραφία υποστηρίζει επίσης ότι η Άγκελα Μέρκελ είχε αναλάβει τη διεύθυνση του συνδικάτου εργαζομένων BGL στην DDR, όντας υπεύθυνη για την εργασία των νέων. Ωστόσο, οι δύο συγγραφείς αφήνουν τους αναγνώστες στο σκοτάδι σε ό,τι αφορά λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο ασκούσε η Ά. Μέρκελ τα καθήκοντά της και τι συνέπειες είχαν οι ενέργειές της στους συμπολίτες της - οι πληροφορίες όμως καθοριστικές στην προσπάθεια να διαφωτιστεί ο ουσιαστικός ρόλος της καγκελαρίου την εποχή εκείνη.

Στον αντίποδα, ο επιστημονικός διευθυντής του ερευνητικού συνδέσμου για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου - γερμανός πολιτικός επιστήμονας και ιστορικός ερευνητής, Κλάους Σρέντερ,  εκτιμά ότι το να
ανήκει κανείς στην κομμουνιστική οργάνωση νεολαίας FDJ, όπως και η ανάληψη κάποιου αξιώματος δεν "λένε απολύτως τίποτα". Θεωρεί μάλιστα ότι τα περισσότερα πράγματα που αναφέρονται στο νέο βιβλίο ήταν ήδη γνωστά,  αλλά σε αυτήν την περίπτωση επιχειρείται να τους δοθεί μία σκόπιμη μιντιακή διάσταση, καθώς, σημειωτέον, εκδίδεται τέσσερις μήνες πριν από τις γερμανικές εκλογές

Η γερμανική κυβέρνηση από την πλευρά της , σύμφωνα με ρεπορτάζ της DW, υποβαθμίζει την αξία των αποκαλύψεων και παραπέμπει σε παλιότερο βιβλίο-συνέντευξη της καγκελαρίου, όπου η ίδια παίρνει θέση για το ζήτημα.

Η ίδια η Μέρκελ, πάντως, είχε τονίσει πρόσφατα ότι δεν έχει πρόβλημα να μιλά για το παρελθόν της στην DDR, εξηγώντας πως ποτέ δεν έχει αποκρύψει κάτι, αλλά ότι πιθανόν δεν έχει πει κάποια πράγματα, επειδή απλά δεν ρωτήθηκε ποτέ σχετικά.