Μεταδόθηκε όλη η συνέντευξη με τη “συγγνώμη” για τη Σρεμπρένιτσα

Ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης BHT μετέδωσε χθες το βράδυ ολόκληρη τη συνέντευξη με τον πρόεδρο της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς να ζητάει συγγνώμη για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, αν και αρχικά είχε αναγγείλει ότι θα προβληθεί στις 7 Μαΐου.

Απόσπασμα της συνέντευξης, στο οποίο ο Τόμισλαβ Νίκολιτς ζήτησε συγγνώμη για τα εγκλήματα που διέπραξαν κάποιοι σε βάρος των Μουσουλμάνων της Βοσνίας στο όνομα της Σερβίας και του σερβικού λαού δημοσιοποιήθηκαν νωρίτερα χθες Πέμπτη, μέσω του YouTube.

"Ζητώ συγγνώμη για τα εγκλήματα που διέπραξε στο όνομα του κράτους μας και του λαού μας οποιοδήποτε άτομο" τόνισε στη συνέντευξη ο κ. Νίκολιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ της Βοσνίας, στη συνέντευξη που προβλήθηκε χθες ολόκληρη αναφέρεται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), στους ισχυρισμούς ότι το Βελιγράδι στο Κόσοβο δημιουργεί νέα Σερβική Δημοκρατία, στο ψήφισμα της Σερβικής Βουλής για τη Σρεμπρένιτσα και σε άλλα θέματα.

Ο κ. Νίκολιτς παραδέχθηκε ότι στη Σρεμπρένιτσα συνέβη βαρύ και τρομερό έγκλημα, που διαπράχθηκε από μέλη του σερβικού λαού και υπενθύμισε ότι σηκώθηκε όρθιος σε ένδειξη σεβασμού προς τα θύματα, στη Βουλή της Σερβίας, όταν μίλησε στη συζήτηση για το ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα και ότι δεν ζητά να απολογηθεί κανείς για τα σερβικά θύματα.

"Δεν πρέπει κανένας να μου υπενθυμίζει τι είδους έγκλημα διέπραξαν μέλη του λαού μου στη Σρεμπρένιτσα, γονατίζω για τους δολοφονηθέντες στη Σρεμπρένιτσα. Ό,τι συνέβη στους πολέμους στα Βαλκάνια έχει χαρακτηριστικά γενοκτονίας και το θύμα είναι θύμα" δήλωσε ο κ. Νϊκολιτς, σύμφωνα με το βοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων Fena και το ΑΠΕ.

"Αν θέλετε να μιλάμε επί μία ώρα για το φοβερό έγκλημα μπορούμε, αλλά θα ήθελα να μιλήσω για το μέλλον. Ήταν τρομερό έγκλημα και το διέπραξαν μέλη του λαού μου και θα ήθελα όλοι να τιμωρηθούν" είπε ο Σέρβος πρόεδρος.

Ο κ. Νίκολιτς διερωτήθηκε αν "και ο διωγμοί των Σέρβων από την Κράινα και από το Κόσοβο είναι γενοκτονία".

"Γονατίζω γι' αυτό στη Σρεμπρένιτσα, γονατίζω εδώ και ζητώ συγχώρεση για τη Σερβία, για το έγκλημα που διαπράχθηκε στη Σρεμπρένιτσα. Όταν αυτό συνέβαινε στη Σρεμπρένιτσα, πολλοί Μουσουλμάνοι περνούσαν τον Ντρίνα και η Σερβία τους δεχόταν. Ορισμένοι είναι στη Βοϊβοντίνα, κάπου στη Σουμπότιτσα υπήρχε μεγάλο κέντρο υποδοχής προσφύγων. Επαναλαμβάνω, το διέπραξαν εκπρόσωποι του λαού μου, αλλά το κράτος μου με κανέναν τρόπο δεν συμμετείχε σε αυτό. Σε αυτό συμμετείχε η Βοσνία - Ερζεγοβίνη" δήλωσε ο κ. Νίκολιτς.

Στην παρατήρηση της δημοσιογράφου ότι η Σρεμπρένιτσα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω των 8.000 εκτελεσθέντων, ο κ. Νίκολιτς τόνισε ότι θα ήθελε να επισκεφθεί την πόλη, όταν θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και να υποκλιθεί στα θύματα του εγκλήματος.

"Εγώ, τώρα, αναγνωρίζω το έγκλημα, δεν χρειάζεται να πάω εκεί για να το αναγνωρίσω. Τίθεται το ερώτημα τι είδους υποδοχή θα έχω, ειλικρινά. Ακόμη και στις περιοχές στις οποίες ζουν Σέρβοι δεν πηγαίνω, επειδή γνωρίζω ότι είναι εναντίον μου. Γιατί να έκανα κάτι τέτοιο;" ανέφερε.

Ο πρόεδρος της Σερβίας είπε ακόμη ότι έχει καθήκον να παρεμβαίνει, εφ' όσον κάποιος απειλεί τους Σέρβους στο βόρειο Κόσοβο και απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι το Βελιγράδι ζητά μία Σερβική Δημοκρατία στο έδαφος του Κοσόβου "επειδή αυτό θα σήμαινε ότι αναγνωρίζουμε ότι το Κόσοβο είναι κράτος".

"Η Πρίστινα, χάρη στη στήριξη που έχει από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει να αναγνωρίσει τη σερβική κοινότητα εντός της αυτονομίας του Κοσόβου. Όπως οι Αλβανοί ζητούν κάτι, έτσι έχουν αιτήματα και οι Σέρβοι. Μας κατηγόρησαν ότι δημιουργούμε νέα Σερβική Δημοκρατία (η διεθνής κοινότητα), αλλά τους ρωτήσαμε, μα δεν είναι εφεύρεση σερβική η Σερβική Δημοκρατία. Είναι δική σας εφεύρεση. Εσείς, εκεί στο Ντέιτον, επιλέξατε ως καλύτερη λύση, καθώς οι άνθρωποι δεν μπορούν να συμφωνήσουν εύκολα, να δημιουργήσετε οντότητες. Εμείς, με τη Σερβική Δημοκρατία συνεργαζόμαστε, επειδή η Βοσνία - Ερζεγοβίνη είναι κράτος και με τον τρόπο αυτό βοηθάμε μία οντότητα" σημείωσε.

Η δήλωση ότι η Σερβική Δημοκρατία είναι κράτος ήταν στα όρια του ολισθήματος, είπε ο πρόεδρος της Σερβίας εξηγώντας τις δηλώσεις του για τη Σερβική Δημοκρατία και τη Σερβία ως "δύο σερβικά κράτη" κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ.

Ο κ. Νίκολιτς είπε ότι αναγνωρίζει τη Βοσνία ως διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος στα υφιστάμενα σύνορα, αλλά λαμβάνει υπόψη και το γεγονός ότι έχει δύο οντότητες και τρεις κυρίαρχους λαούς προσθέτοντας πως φροντίζει για τους Σέρβους, όπως είναι σημαντικό για όλους τους άλλους αξιωματούχους να φροντίζουν για τους πολίτες τους σε άλλες χώρες.

"Δεν φταίω εγώ που ορισμένα πράγματα δεν λειτουργούν και παρατηρώ ότι δεν λειτουργούν. Δεν μπορώ ούτε να τα διορθώσω, ούτε να τα χαλάσω. Η Σερβία είναι εγγυήτρια της συμφωνίας του Ντέιτον και επιθυμώ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη κάθε πολίτης να ασκεί τα δικαιώματά του σε αυτή" είπε ο Σέρβος πρόεδρος, σύμφωνα με την εφημερίδα "Ντνέβνι Άβαζ" του Σαράγεβο.

Αναφερόμενος στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ο κ. Νίκολιτς είπε ότι "είναι δικαστήριο που έχει τους δικούς του κανόνες και δεν δικάζει με βάση κανένα νόμο, δικαστήριο που σε μία καταδίκη αποφάνθηκε για συνέργεια στο έγκλημα της γενοκτονίας και με βάση αυτό συμπέρανε ότι ήταν γενοκτονία. Για τη γενοκτονία πρέπει να γίνει δίκη. Πρέπει να αποδειχθεί ότι ήταν γενοκτονία" σημείωσε.

Στην ερώτηση αν είπε ότι το Βούκοβαρ είναι σερβική πόλη, ο κ. Νίκολιτς, σύμφωνα με το Fena και την "Ντνβέβνι Άβαζ", υποστήριξε ότι πότε δεν θα έλεγε και ποτέ δεν θα ήθελε να αφαιρέσει περιοχές άλλων κρατών, των οποίων τα σύνορα έχει αναγνωρίσει δημόσια, αλλά η δήλωση είχε σχέση με ότι με βάση τον αριθμό των κατοίκων "είναι σχεδόν σερβική πόλη". Σημείωσε ότι στο Βούκοβαρ δεν θέλουν το κυριλλικό αλφάβητο επειδή είναι σερβικό, αλλά θα επιτρεπόταν η γερμανική γλώσσα.

Στο τέλος τη συνέντευξης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα klix.ba, είπε ότι "όλοι όσοι ζουν στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη είναι γι' αυτόν Βόσνιοι".