Ν. Αναστασιάδης: Η Κύπρος αντιμετωπίστηκε ως “πειραματόζωο”

Η Κύπρος αντιμετωπίστηκε από τους εταίρους  ως “πειραματόζωο για να εφαρμοστεί η θεωρία του "κουρέματος" των καταθέσεων”, δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης- μιλώντας σε  σε δεξίωση προς τιμήν των προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της ΕΕ που συνέρχονται σε διήμερη σύνοδο στη Λευκωσία- καταγγέλοντας παράλληλα την Ευρωπαϊκή Ένωση για έλλειψη αλληλεγγύης έναντι της Κύπρου.

“Στη διάρκεια όλων μου των επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους μου και ανώτατους αξιωματούχους των ευρωπαϊκών οργάνων πριν από τη συμφωνία του Eurogroup, είχα μεταφέρει ένα σαφές μήνυμα, ότι δηλαδή η Κύπρος δεν ζητά ειδική μεταχείριση, αλλά αναμένει μια δίκαιη αντιμετώπιση” σημείωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Δυστυχώς, τόνισε, “η βασική ευρωπαϊκή αρχή της αλληλεγγύης δεν έτυχε σεβασμού και λήφθηκαν αποφάσεις εκ των προτέρων και στη συνέχεια επιβλήθηκαν”.

Ο Κύπριος πρόεδρος εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι το προηγούμενο που δημιουργήθηκε στην Κύπρο, να μην έχει συνέχεια και να εφαρμοστεί αλλού στην Ευρώπη, αν και τόνισε ότι ο λόγος ύπαρξης ενός προηγούμενου είναι ότι μπορεί να λειτουργήσει στην εξυπηρέτηση της εφαρμογής κανόνων και κατευθυντήριων γραμμών που θα επαναληφθούν και αλλού.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, διαβεβαιώνοντας ότι παραμένει δεσμευμένος στον στόχο για επανένωση της χώρας, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ που προνοούν για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια υπηκοότητα και μια διεθνή προσωπικότητα, και στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, το νομικό πλαίσιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.