Η πρώτη urbi et orbi ευλογία του Φραγκίσκου Α’

Την  πρώτη του δημόσια εμφάνιση ως Πάπας  Φραγκίσκος Α' έκανε απόψε ο πρώην καρδινάλιος της Αργενινής,  Μπεργκόλιο, λίγη ώρα μετά την εμφάνιση του λευκού καπνού από την καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα.

Από το μπαλκόνι του Βατικανού, ο Φραγκίσκος Α'  εμφανίστηκε ενώπιον δεκάδων χιλιάδων πιστών που είχαν συγκεντρωθεί την πλατεία του Αγίου Πέτρου και – αφού προσευχήθηκε για τον προκάτοχό του, ομότιμο Πάπα Βενέδικτο- δήλωσε ότι θα δουλέψει για να φέρει "καλές ειδήσεις" στην εκκλησία. Άλλωστε, όπως είπε, οι συνάδελφοί του "έφτασαν μέχρι την άλλη άκρη του κόσμου" για να τον επιλέξουν.

Ο νέος Πάπας ευχήθηκε την επιείκεια αλλά και την ομόνοια ανάμεσα σε όλες τις εκκλησίες και ζήτησε από το πλήθος να προσευχηθεί για αυτόν και για το έργο που αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας."Οι πιστοί στηρίζουν τον Πάπα με την προσευχή τους και ο Πάπας κάνει το ίδιο με το ποίμνιό του" υπογράμμισε ο Φραγκίσκος Α.

Στη συνέχεια, ο νέος Ποντίφικας  έδωσε την πρώτη  urbi et orbi (στην πόλη και την οικουμένη) ευλογία του στους πιστούς που βρισκόταν συγκεντρωμένοι στο Βατικανό αλλά και στους 1,2 δις  καθολικούς σε όλο τον κόσμο, αφού η προσευχή του μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, το ραδιόφωνα και τα πολυμέσα.