“Όχι” σε νέες εκλογές λένε οι Ιταλοί

Τρεις εβδομάδες μετά την εκλογική αναμέτρηση της οποίας το αποτέλεσμα οδήγησε τη χώρα σε πολιτικό αδιέξοδο, ένα σημαντικό ποσοστό των Ιταλών - πάνω από δύο στους τρεις -  λέει ότι προτιμά τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης συμμαχίας παρά νέες εκλογές. 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε στο σημερινό φύλλο της η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, στην ερώτηση “Προτιμάτε τον σχηματισμό κυβέρνησης, ή νέες εκλογές τον Ιούνιο;”,  το 67% των συμμετεχόντων απάντησε το πρώτο, ενώ μόλις ένα 28% απάντησε πως επιθυμεί νέα εκλογική αναμέτρηση τον Ιούνιο.

Στη σφυγμομέτρηση φαίνεται ότι, στην πλειοψηφία τους, όσοι κλίνουν προς τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης ανήκουν στην αριστερά (84%), και ακολουθούν οι συμπαθούντες του κεντρώου Μάριο Μόντι (82%), αλλά και οπαδοί του νεοπαγούς Κινήματος Πέντε Αστέρων του κωμικού Μπέπε Γκρίλο (73%).

Μεταξύ των διάφορων συνδυασμών κυβερνητικού σχήματος που προτείνονται στην έρευνα, η πλειοψηφία (52%) τάσσεται υπέρ μίας κυβέρνησης υπό την πρωθυπουργία του ηγέτης της κεντροαριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι.

Την ερχόμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο πρόκειται να ξεκινήσει τις διερευνητικές επαφές για τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης συμμαχίας.