Στις 22-25 Μαϊου 2014 οι επόμενες ευρωεκλογές

Την επίσπευση των επόμενων ευρωεκλογών κατά δύο εβδομάδες αποφάσισε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή προετοιμασία της Ευρωβουλής ενόψει της έγκρισης του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Έτσι, οι επόμενες ευρωεκλογές θα διεξαχθούν στα κράτη-μέλη της ΕΕ την περίοδο 22-25 Μαΐου 2014, αντί για τις 5-8 Ιουνίου που ήταν οι αρχικές ημερομηνίες.

Η απόφαση αυτή θα πρέπει να πρέπει τώρα να υιοθετηθεί και τυπικά, με ομοφωνία από το Συμβούλιο μετά από σχετική διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εξάλλου, σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε σύσταση με την οποία ζητά από τα πολιτικά κόμματα να ορίσουν το δικό τους υποψήφιο για τον επόμενο πρόεδρο της Επιτροπής και να καθορίσουν σε ποια ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια ανήκει. Σκοπός της πρότασης είναι να ενημερώσει πληρέστερα τους Ευρωπαίους πολίτες για τα κρίσιμα διακυβεύματα στις επόμενες ευρωεκλογές, να ενθαρρύνει την πανευρωπαϊκή συζήτηση για αυτά τα θέματα και τελικά να συμβάλει στην αύξηση της συμμετοχής στις ευρωεκλογές.