“Ο Πάπας παραιτήθηκε γιατί είναι ερωτευμένος”

Κατά τις 10 (ώρα Ελλάδος) το πρωί της Πέμπτης, ο Βενέδικτος θα εγκαταλείψει το Βατικανό αφού ενεργοποιείται η παραίτησή του.

Ωστόσο αναμένεται να επιστρέψει στο ιερό κρατίδιο για να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του σε μοναστήρι εντός του Βατικανού.

Αυτό όμως που συγκεντρώνει την προσοχή είναι οι αναφορές – που όλο και πληθαίνουν- σχετικά με τη... σεξουαλικότητα του απερχόμενου Πάπα. Όλο και περισσότεροι βλέπουν αρκετές ενδείξεις ότι ο Βενέδικτος είναι ομοφυλόφιλος. Ιδιαίτερες συζητήσεις προκαλεί ο έμπιστος – και ομολογουμένως φωτογενής- γραμματέας του, Τζορτζ Γκάνσγουειν.

Ο Γκάνσγουειν θα εξακολουθήσει να ζει με το Βενέδικτο αλλά θα εργάζεται και για το νέο Πάπα. Το Βατικανό ισχυρίζεται πως η... διπλοθεσία αυτή του Γκάνσγουειν δεν προκαλεί κάποια “σύγκρουση συμφερόντων” και είναι απολύτως νομότυπη.

Τα σχόλια στη μπλογκόσφαιρα είναι δηκτικότατα. Όπως γράφει ο Άντριου Σάλιβαν, ίσως ο πιο γνωστός Καθολικός μπλόγκερ του κόσμου: “Λοιπόν ο γοητευτικός σύντροφος του Πάπα θα συνεχίσει να ζει μαζί του ενώ τη μέρα θα δουλεύει για το νέο Πάπα. Πρέπει δηλαδή να πειστούμε ότι πρόκειται για μια φυσιολογική συμφωνία;”. Ο Σάλιβαν, ο οποίος έχει δηλώσει ανοικτά γκέι ο ίδιος έχει πολλές φορές αφήσει υπόνοιες για τη σεξουαλικότητα του Βενέδικτου, χωρίς ωστόσο ποτέ να πει ρητά ότι ο Πάπας ασκεί ομοφυλοφιλικές πρακτικές.

Το 2010 είχε γράψει “μου είναι προφανές ότι ο Πάπας είναι γκέι”. Αιτιολόγησε δε την υποψία του αυτή λέγοντας ότι “παρακολουθώντας τη δομή της σκέψης του Πάπα (έχω διαβάσει τα περισσότερα γραπτά τους τις δυο τελευταίες δεκαετίες) διαφαίνεται μια ισχυρή ενδότερη απώθηση η οποία δεν δικαιολογείται από τη ζωή και τις πεποιθήσεις του. Μερικές φορές νομίζω ότι η ομοφυλοφιλία του τον ταρακουνά ολόκληρο”.

Και άλλοι συγγραφείς πάντως, ένας εξ αυτών πρώην μοναχός, έχουν κατά καιρούς υποστηρίξει ότι ο Βενέδικτος έχει σαφή ροπή προς την ομοφυλοφιλία.