Παραδίδει τα κόκκινα παπούτσια αλλά μένει ομότιμος Πάπας ο Βενέδικτος

Ο Πάπας Βενέδικτος θα διατηρήσει τον τίτλο του και μετά την παραίτησή του, θα είναι δηλαδή "επίτιμος Πάπας", θα μπορεί να φέρει την παπική τιάρα και θα τον προσφωνούν "Η Αυτού Αγιότης", όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του Βατικανού, λύνοντας μερικές από τις τυπικές απορίες σχετικά με την πρωτοφανή κατάσταση που ακολουθεί την παραίτηση ενός Πάπα.

Σύμφωνα με τον πατέρα Φεντερίκο Λομπάρντι, ο απερχόμενος Ποντίφικας μετά την παραίτηση του  θα εξακολουθήσει να ονομάζεται Πάπας Βενέδικτος και δεν θα χρησιμοποιήσει το Τζόζεφ Ρέιτσινγκερ.

Ο Πάπας σύμφωνα με τον Εκπρόσωπό του συμφώνησε να παραδώσει τα κόκκινα παπούτσια-σήμα κατατεθέν- και από τώρα και στο εξής θα φορά ένα ζευγάρι καφέ χρώματος το οποίο του χάρισαν κατά την επίσκεψή του στο Μεξικό.

Όσον αφορά την περιβολή του, ο Βενέδικτος θα φορά τα λευκά του ράσα -χωρίς όμως καπέλο ή  κοσμήματα. Επίσης, μαζί με τα παπικά υποδήματα θα παραδώσει το χρυσό του δαχτυλίδι -γνωστό ως "το δαχτυλίδι του ψαρά"- και η προσωπική του σφραγίδα, η παπική βούλα, θα καταστραφεί όπως επιτάσσει η παράδοση

Ο Ποντίφικας θα λειτουργήσει για τελευταία φορά αύριο Τετάρτη και την Πέμπτη το πρωί θα παραιτηθεί.Το προσωπικό του αρχείο θα πακεταριστεί και στις 9.00 το βράδυ της Πέμπτης  και η προσωπική του φρουρά των Ελβετών Φρουρών θα σταματήσει να τον προστατεύει.

Την ίδια ώρα θα αναχωρήσει για την εξοχική του κατοικία στο Καστέλ Γκαντόλφο, και θα φρουρείται από την αστυνομία του Βατικανού.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπό του, δεν θα γίνει καμία ειδική τελετή για την αποχώρηση του Ποντίφικα και την εγκατάστασή του στο Καστέλ Γκαντόλφο.

Ο 85χρονος Πάπας με καταγωγή από την Γερμανία ανακοίνωσε στις 11 του μήνα ότι θα αποχωρήσει από την έδρα του εξαιτίας προβλημάτων υγείας

Από τις 4 Μαρτίου το Κολέγιο των Καρδινάλιων θα αρχίσει να συγκεντρώνεται για να ρυθμίσει θέματα της Εκκλησίας και να καθορίσει την ημέρα που θα ξεκινήσει η μυστική διαδικασία – το Κονκλάβιο- στην οποία οι 115 καρδινάλιοι κάτω των 80 ετών θα εκλέξουν το διάδοχο του Βενέδικτου.