Ύποπτος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ο Γκμπάγκμπο

Στο εδώλιο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου κάθισε σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμπάγκμπο, προκειμένου να μάθει εάν θα του απαγγελθούν τελικά κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. 

Ο Γκμπάγκμπο αντιμετωπίζει τέσσερις κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας- ανάμεσα τους και δολοφονίες πολιτών και βιασμούς - κατά την διάρκεια των αιματηρών γεγονότων που ακολούθησαν την εκλογή του το 2010 και την άρνηση του να παραιτηθεί.  

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου προκειμένου οι δικαστές να αποφανθούν εάν υπάρχουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία εις βάρος του Γκαμπό, για να του απαγγείλουν κατηγορίες.  

Ο ίδιος ο 76χρονος πρώην πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού έχει δηλώσει απανειλλημένα αθώος και ότι δεν είχε καμία ανάμειξη στον θάνατο περίπου 3.000 ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους στα επεισόδια εθνοτικής βίας  που ξέσπασαν στη χώρα όταν ο Γκμπάγκμπο αρνήθηκε να παραδώσει την εξουσία στον αντίπαλο του -και νικητή των εκλογών του 2010- Αλασάν Ουατάρα.