Κρίση στη βιομηχανία όπλων λόγω… κρίσης

Σημαντική πτώση στις πωλήσεις όπλων λόγω της ύφεσης των οικονομιών των χωρών που ήταν οι κύριοι αγοραστές καταγράφεται για πρώτη φορά από τα μέσα της δεκαετίας του '90. Επίσης, σημαντική υποχώρηση κατέγραψε και η αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού διότι μειώθηκαν οι επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, αναφέρει κορυφαίο think-tank από τη Σουηδία.

Οι πωλήσεις το 2011 για τους 100 μεγαλύτερους κατασκευαστές παγκοσμίως, ανήλθαν σε 410 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας πτώση περίπου 5%, ανάλογα και με τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις.

Οι αντίστοιχες πωλήσεις το 2010 ήταν 411 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε στη Στοκχόλμη το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη (SIPRI).

Το συγκεκριμένο ινστιτούτο που καταρτίζει το σχετικό κατάλογο από το 1989, δεν περιλαμβάνει στη λίστα του, τις κινεζικές επιχειρήσεις λόγω έλλειψης διαθέσιμων στοιχείων. “Οι πολιτικές λιτότητας και οι προτεινόμενες πραγματικές μειώσεις σε στρατιωτικές δαπάνες, καθώς και οι αναβολές προγραμμάτων προμήθειας όπλων επηρεάζουν τις συνολικές πωλήσεις όπλων στη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη”, ανέφερε σε ανακοίνωση του το SIPRI.

“Οι αποχωρήσεις των στρατευμάτων από το Ιράκ και το Αφγανιστάν καθώς και το εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στη Λιβύη έπαιξαν επίσης ρόλο στην πτωτική τάση”, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Οι αμυντικές δαπάνες μειώθηκαν για πρώτη φορά από τα μέσα της δεκαετίας-90, και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, δήλωσε η Σούζαν Τζάκσον, ερευνητής στο SIPRI.

Από τις επιχειρήσεις στις κορυφαίες θέσεις ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει από το 2010. Η αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη, η Βoeing προσπέρασε τη βρετανική BAE Systems στη δεύτερη θέση, ενώ και η General Dynamics βρέθηκε μια θέση ψηλότερα προσπερνώντας τη Northrop Grumman, στη θέση τέσσερα.

Πάντως σύμφωνα με το ινστιτούτο SIPRI, κατά την περίοδο 2002-2011, οι πωλήσεις όπλων από τις 100 κορυφαίες επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 51%.