Α for Ακροδεξιά: Όταν οι Νεοναζί έμαθαν το YouTube

Λευκές μάσκες σαν αυτές του Guy Fawkes. Κεριά στα χέρια και πορεία στους δρόμους. Συνθήματα κατά της φτώχειας, της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης. Το βίντεο αναρτημένο στο YouTube, συνοδευμένο από το κατάλληλο ξεσηκωτικό soundtrack.

Χμ, σαν διαμαρτυρία των Anonymous, σωστά; Λάθος! Γιατί αυτή η ομάδα είναι ένα γκρουπ Γερμανών νεοναζί!

Όπως επισημαίνει το γερμανικό Spiegel, οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές έχουν αρχίσει να οικειοποιούνται – και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία- τις μεθόδους που παραδοσιακά άνηκαν στην αριστερή- αναρχική κουλτούρα. Και βέβαια, η εικόνα και δη η κινούμενη – όπως το βίντεο- είναι πάρα πολύ ισχυρή για να την παραβλέψουν.

Έτσι φτιάχνουν τα κατάλληλα βίντεο για να διαδώσουν το μήνυμα τους μέσω του YouTube.

To βίντεο που βλέπετε παρακάτω έχει ήδη 21.000 views. Το έχει φτιάξει η ομάδα Identitäre Bewegung Deutschland (Κίνημα Για Τη Γερμανική Ταυτότητα) και το ανέβασε στο YouTube. Μάλιστα έφτιαξε και σελίδα στο Facebook. Κι ενώ κανείς δεν ήξερε το... κίνημα μέχρι τότε, περισσότερες από 30 τοπικές ομάδες παρόμοιας ιδεολογίας έγιναν “φίλοι” με τη σελίδα.

Μια νέα γενιά ακροδεξιών προσπαθεί να κάνει... extreme makeover στην εικόνα των νεοναζί.

Μοντάζ το θαυματουργό

Έξυπνες λήψεις, γύρισμα σε στενά δρομάκια και το μοντάζ που όλα τα μπορεί δίνει την εντύπωση πως η ομάδα μετρά εκατοντάδες ακόμη και χιλιάδες μέλη. Στην πραγματικότητα οι συγκεντρώσεις αυτές δεν αριθμούν ποτέ περισσότερους από 50- 100 συμμετέχοντες. Κάποιες φορές είναι μόλις 10. Αλλά το μοντάζ και η εικόνα είναι γνωστό πως έχουν... πολλαπλασιαστική ισχύ.

Μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι ομάδες αυτές αποκτούν και ακόμη ένα ισχυρό πλεονέκτημα: πρόσβαση σε ομάδες πολύ νεαρού πληθυσμού, ακόμη και εφήβους.

“Το πιο επικίνδυνο σε όλα αυτά είναι ο συμβολισμός της κατάληψης της εξουσίας στους δρόμους” αναφέρει ο συγγραφέας του βιβλίου “Νέοι Ναζί”, Toralf Staud. “Οι νεοναζί τα χρησιμοποιούν για να στείλουν ένα σαφές μήνυμα: είμαστε πολύ, είμαστε στρατιώτες και μπορούμε να εμφανιστούμε οπουδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή” λέει.