Σοκαρισμένη η διεθνής κοινότητα από την παραίτηση του Πάπα

Κεραυνός εν αιθρία ήταν τόσο για τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, όσο και για τους περισσότερες ξένους ηγέτες, η σημερινή ανακοίνωση του Πάπα Βενέδικτου XVI, ότι παραιτείται από τα καθήκοντα του.

Μάλιστα, ο Πάπας αιφνισδίασε ακόμα και τους πιο στενούς συνεργάτες τους αφού απροειδοποίητα, τους ανακοίνωσε την απόφαση του κατά τη διάρκεια τελετής οσιοποίησης τριών νέων αγιών. “Θα χρειαστούμε μερικές μέρες για να οργανωθούμε, διότι η ανακοίνωση αυτή ήρθε ως έκπληξη για όλους μας” είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Φεντερίκο Λομπάρντι.

Εξ ονόματος των Αμερικανών παντού και της Μισέλ ,  θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμηση και τις προσευχές μας στην Αυτού Αγιότητα τον Πάπα Βενέδικτο XVI" ανακοίνωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, όταν πληροφορήθηκε την είδηση και πρόσθεσε:

"Η Εκκλησία διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον κόσμο, και εύχομαι το καλύτερο για εκείνους που θα συγκεντρωθούν σύντομα για να επιλέξουν τον διάδοχο της Αυτού Αγιότητας τον Πάπα Βενέδικτο XVI " .

 'Συγκλονισμένη από την απόφαση" δήλωσε και η γερμανική κυβέρνηση. Εάν ο Πάπας κατόπιν περισυλλογής κατέληξε ότι δεν έχει το σθένος να υπηρετεί τα καθήκοντά του, τότε η απόφαση έχει τον αμέριστο σεβασμό μας ” δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι ο Πάπας “έπρεπε να πάρει μια δύσκολη απόφαση”.

Ο επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι δήλωσε ότι μαθαίνει για την παραίτηση του Πάπα "με βαριά καρδιά αλλά πλήρη κατανόηση". 

Βαθύτατα συγκλονισμένος από αυτά τα αναπάντεχα νέα ” δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι 

Θα λείψει από εκατομμύρια ανθρώπους ως πνευματικός ηγέτης” είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός  Ντέηβιντ Κάμερον τονίζοντας ότι "ο Πάπας Βενέδικτος εργάστηκε ακούραστα για να ενισχύσει τις σχέσεις της Βρετανίας με την Αγία Έδρα" Ο Εντ Μίλιμπαντ, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης των Εργατικών έκανε λόγο για “γενναία απόφαση”.